Direcția de Sănătate Publică semnalează o gravă problemă la nivelul județului: lipsa medicilor de familie – care va deveni mai acută odată cu pensionarea actualilor medici. Situații alarmante sunt în comuna Băsești, dar și la Dragomirești. Nici cu medicina școlară nu stăm mai bine la nivelul județului, tot din pricina numărului redus de medici școlari. Și mai grav este că și populația școlară este în scădere, de la un an la altul.
Directorul Direcției de Sănătate Publică Maramureș, Rareș Pop, subliniază că, din păcate, nu există susținere pentru componentele de materiale sanitare sau de mentenanță ale cabinetelor școlare din unitățile de învățământ din Maramureș. La nivel de județ există un număr redus de medici școlari care își desfășoară activitatea în școli sau în licee.
”Finanțarea Programului Național de Sănătate derulat de unitățile din subordinea autorităților publice locale în valoare de 2.449.000 lei, reprezentând drepturile salariale ale medicilor, medicilor dentiști, asistenți medicali din cabinetele medicale din unitățile de învățământ. Aici este strict plata doar a componentei drepturilor salariale. Din păcate, nu avem nicio susținere pentru componentele de materiale sanitare sau de mentenanță ale acestor cabinete, având în vedere că în județul Maramureș avem un număr foarte, foarte restrâns de medici școlari care își desfășoară activitatea în școli sau în licee. Acoperirea cea mai mare o avem în Baia Mare și Sighetu Marmației. În celelalte localități din județul Maramureș, activitatea de medicină școlară este desfășurată în cadrul contractelor civile pe care le are primăria cu diferiți medici de familie sau cu alți furnizori de servicii medicale, în plata unor contracte stabilite cel puțin pentru partea de admisie în școli, având în vedere că a început și anul școlar, ce înseamnă admisia în școli, în colectivitatea grupelor de preșcolari și școlari”, a spus directorul DSP Maramureș, Rareș Pop.
În vreme ce Direcția de Sănătate Publică semnalează lipsa medicilor școlari, Inspectoratul Școlar Județean recunoaște că la nivel local se înregistrează o scădere a populației școlare.
”Din păcate, populația școlară este în scădere de la un an la altul, în acest moment avem 68.562 de preșcolari și elevi, cifra poată să varieze de la o săptămâna la alta deoarece românii preferă să se întoarcă din străinătate și în acest caz, toți elevii sunt cuprinși în forma de învățământ potrivit vârstei lor”, a susținut purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureș, Adriana Meșter.
Dacă numărul de medici școlari este redus, alarmă se dă în cazul medicilor de familie. Lipsa medicilor de familie va deveni din ce în ce mai acută pe întreg județul Maramureș odată cu pensionarea actualilor medici, este semnalul de alarmă tras de șeful DSP Maramureș.
”Avem problema de la Băsești, care este mai acută de când s-a pensionat doamna doctor din localitate. Problema a apărut și la Dragomirești acolo unde există un singur medic de familie pentru tot teritoriul arondat. Se încearcă suplinirea cu un medic de familie care vine din Săcel și din Săliște. La fel este la Baia Borșa problema plecării medicului de familie și vor urma și mai mulți medici de familie care se vor pensiona. Acești medici de familie vor putea lucra în continuare în cadrul cabinetelor de medicină de familie într-o relație contractuală cu un medic de familie ca și angajat cu acceptul comisiei de specialitate reunit în cadrul Colegiului Medicilor și Direcției de Sănătate Publică”, a mai semnalat directorul DSP Maramureș.
O veste bună vine în schimb de la DSP pentru unitățile medico-sociale din Târgu Lăpuș și Dragomirești.
”Sumele alocate au fost 1.745.000 lei pentru activitatea asistenților medicali, comunitari și mediatorilor sanitari preluați în structura acestor primării, 1.166.000 lei și suma de 579.000 de lei pentru finanțarea unităților medico-sociale de la Târgu Lăpuș și Dragomirești. Aici, problemele care au existat în cele două unități medico-sociale privind plata/tarif/an/pacient, acest indicator a fost crescut și vor reuși să acopere creșterile salariale care s-au realizat în ultimele 12 luni”, a menționat șeful DSP Maramureș.
Pentru finanțarea cabinetelor medicale din unitățile de învățământ s-au încheiat contracte între Direcția de Sănătate Publică și consiliile locale.
Lasa un raspuns