Îngrijorări privind decontarea navetei elevilor

Federația Elevilor din România, formată din asociațiile de elevi din Constanța, București, Maramureș, Călărași, Vâlcea și Bacău, atrage atenția asupra efectelor nedorite pe care proiectul de ordonanță de urgență privind transportul județean le poate avea asupra elevilor.

În 2 aprilie Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a încărcat pe site-ul instituției un proiect de ordonanță de urgență care are ca obiect eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice.

”Dorim să atragem atenția asupra efectelor pe care aceasta le poate avea, dat fiind faptul că, odată cu intrarea transportului județean în regim comercial, dispar obligațiile de serviciu public pentru transportatori, iar aceștia nu vor mai putea fi obligați să asigure tarife preferențiale pentru elevi (în cazul navetei) sau să vândă abonamente la preț redus primind ulterior subvenție. Practic, Consiliile Județene nu vor mai avea pârghiile legale pentru a impune aceste obligații în sarcina firmelor de transport, fiind o formă mascată de a le degreva de această responsabilitate. În sensul acesta, în loc ca Guvernul să aloce mai mulți bani pentru reducerile elevilor, acesta alege să elimine această responsabilitate. (…) Din cauza dispariției reducerilor pentru elevi și a faptului că transportatorii vor putea stabili prețurile pentru abonamentele elevilor fără vreo restricție, presiunea financiară pusă asupra elevilor și subsecvent asupra școlilor va fi una prea mare. De aceea, considerăm că Ministerul Educației Naționale nu va susține decontarea integrală a navetei elevilor, deși aceasta este prevăzută de lege”, se arată într-un comunicat emis de Federația Elevilor din România.

Federația Elevilor solicită Guvernului retragerea prevederilor privind eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice și asigurarea că drepturile elevilor nu vor mai fi atinse în favoarea altor interese, în special având în vedere situația alarmantă a abandonului școlar în România, rata părăsirii timpurii a școlii fiind de 16,4%, așa cum arată Comisia Europeană.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.