ÎNGRIJORĂRI: Insolvenţa instaurează cenzura în Televiziunea Română

ÎNGRIJORĂRI: Insolvenţa instaurează cenzura în Televiziunea Română

 Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – filiala TVR spune că a luat act cu îngrijorare de cele mai recente declaraţii de presă ale unor politicieni care anunţă modificarea Legii numărul 41/1994 în vederea creării condiţiilor declarării stării de insolvenţă în Societatea Română de Televiziune.

"Din nefericire, atât Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, cât şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD, dar nu numai ei, susţin că singura cale de salvare a Televiziunii Publice este insolvenţa, eludând cu bună ştiinţă cauzele adevărate ale crizei instituţiei şi soluţiile reale ale rezolvării acesteia", se spune într-un comunicat remis MEDIAFAX de Biroul Executiv SRJ MediaSind – filiala TVR.
Totodată, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – filiala TVR reaminteşte clasei politice că Societatea Română de Televiziune a ajuns în această situaţie "în urma unor decizii politice greşite, care au dus la numirea unor politruci incompetenţi la conducerea instituţiei".
"Managementul haotic şi, uneori, chiar fraudulos, dublat de decizia politică de blocare a cuantumului taxei la nivelul din anul 2003 (4 lei, cea mai mică din Europa) au dus la acumularea unor datorii mari şi la prăbuşirea instituţiei. Din păcate, în mod ipocrit, clasa politică nu-şi asumă aceste decizii şi apelează la o soluţie – surogat pentru a-şi salva imaginea în detrimentul acestei instituţii atât de importante pentru societatea românească. Este de reţinut faptul că Televiziunea Română, instituţie publică strategică şi de interes naţional, care face parte din ADN-ul instituţional al ţării, trebuie salvată, dar nu cu preţul insolvenţei", se spune în acelaşi comunicat.
Totodată, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – filiala TVR "atenţionează că insolvenţa, pe lângă faptul că ar introduce un fel de «stare de necesitate» în Televiziunea Naţională, situaţie în care s-ar legitima abuzul, crează cale liberă introducerii cenzurii". "O instituţie aflată în administrare judiciară, în orice formă aleasă, nu poate asigura libertatea de exprimare a jurnaliştilor. Cetăţenii nu ar trebui să plătească un preţ atât de mare şi care ar însemna o întoarcere la comunism, pentru a acoperi ipocrizia politică. În contextul politic al anului 2016, există pericolul ca insolvenţa TVR şi introducerea cenzurii să devină teme de campanie electorală", se spune în comunicat.
În plus, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – filiala TVR face un apel la luciditate şi responsabilitate către toţi decidenţii politici să nu adopte "o soluţie pripită care ar putea întoarce România din parcursul ei european".
SRJ MediaSind-filiala TVR consideră că redresarea Televiziunii Publice se poate realiza prin modificarea Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV, în regim de urgenţă, "în sensul asigurării premiselor unei depolitizări reale prin numirea în consiliile de administraţie a unor persoane cu notorietate profesională şi înaltă ţinută morală, neimplicate politic".
Totodată, SRJ MediaSind-filiala TVR spune că redresarea Televiziunii Publice se poate face şi prin adoptarea unor soluţii economice realiste pentru eliminarea datoriilor TVR şi indexarea taxei, astfel încât să poată asigura funcţionarea normală a instituţiei.
SRJ MediaSind-filiala TVR mai spune că este necesară anchetarea cu celeritate de către instituţiile abilitate a plângerilor care vizează faptele de corupţie reclamate din TVR şi recuperarea prejudiciilor de la cei vinovaţi.
"SRJ MediaSind – filiala TVR, în calitate de membru afiliat al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, face un apel către Parlamentul European, Comisia Europeană, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, European Broadcasting Union şi la toate instituţiile la care organizaţia este afiliată să susţină demersurile noastre pentru a împiedica intrarea în insolvenţă şi instaurarea cenzurii în Televiziunea Naţională a României", se mai spune în comunicatul citat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.