Info Trafic: Ninge în zona montană la Cavnic! Zăpadă frâmântată în Pasul Prislop!

Info Trafic: Ninge în zona montană la Cavnic! Zăpadă frâmântată în Pasul Prislop!
Vremea a fost din punct de vedere al valorilor temperaturilor apropiată de normalul termic al acestei perioade. Au fost semnalate precipitaţii sub formă de ploaie pe arii extinse. La munte a nins (Pasul Prislop şi Pasul Gutâi). Vântul a prezentat intensificări temporare de până la 47 km/h în municipiul Baia Mare. Cantitatea de precipitaţii înregistrată: 10 l/mp la Iezer. Tot aici vântul a suflat pe creste cu 50 km/h, spulberând zăpada.Ceaţa şi-a făcut prezenţa în zona de munte. 
A nins abundent la Cavnic aseară şi pe parcursul nopţii trecute. Stratul de zăpadă măsura 12 cm la Iezer.Carosabilul sectoarelor de drumuri publice din judeţ (naţionale şi judeţene) este curat şi umed, cu excepţia unui tronson al DN 18, în Pasul Prislop, între km165 şi km175, unde conducătorii auto vor întâlni pe carosabil un strat de zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm.               
Ninsoarea abundentă de pe Cavnic a determinat angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor judeţene DJ 184 şi DJ109F să acţioneze cu utilaje, cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil. Temperatura scăzută din timpul nopţii (-4 grade Celsius) a favorizat formarea poleiului, iar pentru a preveni apariţia pe carosabilul unor tronsoane, dar şi pentru combaterea celui format în zona râului, a podurilor şi podeţelor s-a intervenit  şi au fost împrăştiate 55 tone de material antiderapant. Pe acostamentul celor două drumuri judeţene stratul de zăpadă măsoară 50 cm, iar pe câmp 20 de cm.  Angajaţii societăţii de drumuri şi poduri au acţionat cu două utilaje, cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii căzute, în zona de munte a DJ 109F, pe relaţia Strâmbu Băiuţ-Lăpuş, respectiv DJ 183C Şuior. Au fost utilizate 12 tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului şi curăţarea carosabilului de zăpadă.               
Pe DN 18, în Pasul Prislop, s-au răspândit 30 tone de material antiderapnt pentru curăţarea tronsonului de zăpada depusă pe carosabil. La această oră, vântul prezintă întensificări în Pasul Prislop de până la 30 km/h. Cade ninsoare slabă şi lapoviţă în zona delimitată a oraşului Cavnic, în Pasul Roata, zona pârtiilor de schi şi a cantonului.
 
 

METEO

 

 

Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -4 grade Celsius la Cavnic;  -3 grade Celsius la Iezer; 0 grade Celsius în Pasul Gutâi; 2 grade Celsius la Borşa, Dragomireşti, Petrova, Vişeu de Sus şi Târgu Lăpuş; 3 grade Celsius la Copalnic; 4 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Fereşti şi Leordina; 2 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Borşa şi Leordina; 5 grade Celsius în Ardusat; 6 grade Celsius în Baia Mare.              
Meteorologii au prognozat că vremea se va răci faţă de intervalul precedent.  Cerul va fi mai mult acoperit şi pe arii extinse va ploua în cursul zilei. La noapte precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare. La munte vor predomina ninsorile. Vântul va prezenta, local, intensificări temporare. În zona montană va sufla tare şi va viscoli ninsoarea.Pe arii restrânse, cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 şi 7 grade Celsius, iar cele minime între -3 grade Celsius şi -1 grad Celsius. Izolat se va semnala ceaţă. Termometrele indică acum: -1 grad Celsius la Iezer; 3 grade Celsius la Dragomireşti şi Petrova; 4 grade Celsius la Târgu Lăpuş; 5 grade Celsius la Borsa şi Ocna Şugatag;  6 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Săpânţa şi Baia Mare;  
 
 

HIDRO

Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în creştere pe majoritatea cursurilor de apă din judeţ, datorită precipitaţiilor căzute.  Nu au fost semnalate probleme deosebite. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 90%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile, influenţate de fenomenele de iarnă care se vor instala.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.