De la începutul zilei şi până la ora transmiterii acestei ştiri pompierii maramureşeni au intrevenit la stingerea a 4 incendii de vegetaţie.
Primul incendiu a fost semnalat în jurul orei 11:30, în Baia Mare, pe strada Depozitelor, nr 13. Al doilea incendiu de vegetaţie a avut loc în jurul orei 14:00, în Vişeu de Jos, în zona Valea Porcului.
O jumătate de oră mai târziu, pompierii din Vişeu de Sus au intervenit pentru lichidarea unui incendiu în localitate, în zona Văii Vinului. După 10 minute un alt incendiu de vegetaţie a fost semnalat în comuna Bogdan Vodă.
Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente negative cu consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş face apel la cetăţeni să respecte următoarele măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce au obţinut în prealabil acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc, emis de către autoritatea publică locală, cf. O.M.A.I. nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor Generale de Apărare Împotriva Incendiilor;
zona de ardere trebuie să fie izolată faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier şi culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;
executarea arderii trebuie să se facă numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt;
parcelarea miriştii în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate, este obligatorie;
arderea trebuie să fie supravegheată până la finalizarea ei;
persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligaţia dotării cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor şi instruirii personalului.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional, în conformitate cu H.G.R. nr. 537 din 06.06.2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.
Lasa un raspuns