În Parcul Central din Sighetu Marmației a fost dezvelită statuia lui Hollósy Simon
Astăzi 17 decembrie 2021, în Parcul Central din Sighetu Marmației a fost dezvelită statuia care-l înfățișează pe renumitul pictor Hollósy Simon, născut la Sighetu Marmației pe 2 februarie 1857.
Lucrarea a fost executată de sculptorul monumentalist Radu Ciobanu, prin bunăvoința lui Péter Pál, alături de Fundația Communitas, Fundația Arte+ din Baia Mare și Asociația Culturală Simonchicz Incze.
Primarul Vasile Moldovan, prezent la eveniment, a apreciat contribuția celor care au făcut posibilă așezarea statuii pictorului Hollósy Simon în inima municipiului Sighetu Marmației, amintind totodată legătura strânsă pe care o avea marele pictor cu Sighetu Marmației.
”Hollosy Simon s-a născut și își doarme somnul de veci la Sighetu Marmației. Este cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației din anul 2004, iar memoria sa a fost mereu prezentă în orașul nostru prin numeroasele evenimente culturale cu caracter atât național cât și international, ce i-au purtat numele. Parcul Grădina Morii stă mărturie lecțiilor de pictură pe care Hollósy Simon le susținea pentru elevii sigheteni. Pentru Maramureș a pictat Cetatea Hustului, iar multe din picturile sale se regăsesc în casele sighetenilor care l-au cunoscut și apreciat”,-  a spus Vasile Moldovan, primarul orașului Sighetu Marmației.
Artistul a avut primul contact cu desenul pe vremea studiilor pe care le-a urmat la Liceul Piarist din Sighetu Marmației. În 1887 se înscrie la Academia de Belle-Arte din Munchen, unde obţine mai multe premii şi devine repede cunoscut ca un pictor de prim rang.
În 1896 împreună cu Ferenczi Károlly, Réti István, Thorma János, și Iványi-Grünwald Béla au fondat Școala de Pictură Băimăreană. Rezultatele pe care Simon Hollósy le-a obținut urmare a celor trei decenii de activitate didactică independentă, îl plasează în topul personalităților artistice europene ale epocii lui.
După ceremonia oficială de inaugurare, Liceul Teoretic ”Leöwey Klára” a găzduit un vernisaj de pictură a elevilor sigheteni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.