În acest moment DSVSA gestionează un număr de 17 focare active de pestă porcină la nivelul județului Maramureș

În acest moment DSVSA gestionează un număr de 17 focare active de pestă porcină la nivelul județului Maramureș, care se situează în localitățile Săcel, Săpânța,Sighetu Marmației, Viile Apei și Seini. Cele de la Seini și Viile Apei sunt în curs de stingere, ceea ce însemană că vor rămâne active doar 15 focare, timp de încă două săptămâni. 

Virusul pestei porcine africane este foarte contagios, poate fi răspândit prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave.

Am avut o incidență destul de crescută în ultima perioadă, dar lucrurile s-au mai liniștit.  De asemena , în mediul silvatic sunt afectate zonele fondului de vânătoare din zona Codrului, din zona Chioar, câteva fonduri din zona Iadăra, și de asemenea Cicârlău și Săsar. Din acest punct de vedere, DSVSA Maramureș a inițiat o serie de controale care se referă la localitățile care sunt sub restricție, în sensul că, am început preventiv să verificăm anumite exploatații, care au un număr mai mare de porci, în ideea de a preveni din punct de vedere clinic, dacă suinele respective prezintă probleme, ca să putem acționa din timp”, precizează Vasile Pop, director executiv adjunct DSVSA Maramureș.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș emit o serie de recomandări cetățenilor.

Ca în orice viroză   și în cazul bolilor virale de la suine, în speță pesta porcină africană, oamnii trebuie să înțeleagă că acolo unde se impun restricții de mișcare, trebuie să se și respecte. Orice astfel de abatere, ne poate crea mari probleme. De asemenea, proprietarii exploatațiilor care se situează în zonele de protecție și de supraveghere până la 10 kilometri în jurul focarelor, trebuie să înțeleagă că 40 de zile nu se pot mișca animalele din speciile receptive, pentru că altfel, nu vom putea avea oo imagine foarte clară asupra evoluției bolii”; menționează Vasile Pop, director executiv adjunct DSVSA Maramureș.

În ceea ce privește răspândirea virusului pe teritoriul țării, boala evoluează în 40 de județe, din care în 36 de județe sunt afectați de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât și mistreții, în 2 județe sunt afectați de virusul PPA numai mistreții, iar în 2 județe sunt afectați numai porcii domestici – potrivit ANSVSA.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.