Iisus trecând prin înviere! – Expoziție de icoane pe sticlă la Muzeul Etnografic al Maramureșului din Sighetu Marmației

Muzeul Maramureșan, în parteneriat cu Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, cu susținerea Primăriei și Consiliului Local Sighetu Marmației, vă invită la vernisajul expoziției de icoane pe sticlă „Iisus trecând prin Înviere!”.

Icoanele expuse sunt specifice centrului de iconari din Țara Făgărașului și fac parte din patrimoniul Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat” din Făgăraș.

Expoziția va fi vernisată în data de 5 aprilie 2023, începând cu orele 14.00, la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor”, str. Bogdan Vodă, nr. 1 (vis-a-vis de Poșta Română).

Meșteșugul picturii pe sticlã din Țara Fãgãrașului, apãrut în secolul al XIX-lea, s-a afirmat prin arta unor zugravi-țãrani care au creat icoane de o inefabilã frumusețe, în care indicațiile iconografiei bizantine – privind trãsãturile, vârsta, vestimentația personajelor – s-au împletit cu elemente etnografice, de folclor sau luate din realitatea imediatã, apropiindu-le în felul acesta de sufletul mistic al oamenilor.”  declară Elena Băjenaru, manager al Muzeului Țării Făgărașului.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.