Hugo Chavez a plecat în Cuba pentru chimioterapie

Hugo Chavez a plecat în Cuba pentru chimioterapie

Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, a ajuns în noaptea de sâmbătă spre duminică în Cuba, unde urmează să înceapă chimioterapia, la o lună după ce a fost operat de tumoare canceroasă, a anunţat televiziunea locală.
Chavez a fost primit la sosirea sa la Havana de preşedintele Raul Castro şi de ministrul de Externe Bruno Rodriguez.
Preşedintele venezuelan, în vârstă de 56 de ani, însoţit de fiica sa cea mare Rosa, a fost salutat cu onoruri la plecarea de pe aeroportul din Caracas.
"Mă voi întoarce în formă mai bună decât mă vedeţi acum", a declarat Chavez înainte de a părăsi ţara, insistând asupra "marei sale dorinţe de a trăi". "Trebuie să îndeplinesc acest nou demers. Plec pentru câteva zile, dar nu vreau să vă spun la revedere. Nu este momentul să mor, ci să trăiesc", a declarat preşedintele venezuelan.
Potrivit Constituţiei, Parlamentul trebuie să autorizeze orice absenţă mai mare de cinci zile a preşedintelui. Parlamentul trebuie, de asemenea, să decreteze absenţa temporară a şefului statului dacă aceasta este mai mică de 90 de zile şi vicepreşedintele trebuie să îşi asume funcţiile pe durata acestei absenţe.
"Când preşedintele părăseşte ţara, vicepreşedintele trebuie să asume funcţia de şef al Executivului", a apreciat deputatul de opoziţie Hiram Gaviria.
Preşedintele Chavez a declarat totuşi că nu va transmite toate atribuţiile vicepreşedintelui decât dacă va simţi că "îi sunt slăbite capacităţile". Hugo Chavez a promulgat totuşi un decret care îi atribuie ministrului de finanţe Jorge Giordani unele competenţe administrative şi economice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.