Horia Roman Patapievici, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara

Horia Roman Patapievici, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara
Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, a primit, sâmbătă, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), fiind prima distincţie de acest fel pe care a obţinut-o în mediul academic românesc.
‘Este o bucurie să fiu integrat acestei alma mater extraordinare, care este UVT, şi sunt foarte onorat. Prima conferinţă pe care am ţinut-o, vreodată în viaţă, a fost la Timişoara. Primul titlu acordat este tot de la Timişoara’, a spus Patapievici. 
La aprecierile făcute în cuvântul de Laudatio, Horia Roman Patapievici a răspuns că ‘laudelor nu le rezistă nici sfinţii, aşa că trebuie să te smereşti adânc atunci când lumea te laudă’, după care a susţinut o dizertaţie cu tema ‘Eminescu şi viziunea paradisiacă’, pornind de la ‘Dante şi posteritatea lui’, trecând, mai apoi, prin universul scrierilor eminesciene care conţin viziuni cosmogonice. 
Într-o apreciere categorică a geniului lui Eminescu, Patapievici continuă să-l considere inegalabil, chiar dacă – sau mai ales – în ziua de astăzi, ”când în librării explodează lansările de carte”. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.