Horia Buhan: Bugetul Municipiului Baia Mare 2022 este un alt buget pe vechile dureri

Horia Buhan, consilier local USR-PLUS Baia Mare, consideră că proiectul de buget pe 2022 e construit pe aceeași filozofie bugetară ca în anii din urmă.

Pentru transparență și pentru a se vedea limpede cum vor fi cheltuiți banii băimărenilor, bugetul  trebuie prezentat distinct, atât pe partea funcțională, cât și pe cea economică. Mai mult, trebuie prezentate detaliat bugetele instituțiilor din subordinea primăriei care se finanțează  – total sau parțial –  din venituri proprii. De asemenea, trebuie detaliate creditele interne: cele existente, cele noi, cele de la bănci sau de la Trezorerie etc.

Schița de buget pusă în dezbatere nu permite o analiză coerentă pe partea de cheltuieli, fiindcă acestea nu sunt prezentate pe structuri: clasificația funcțională (autorități executive ● apărare națională-poliție locală ● învățământ ● sănătate ● asistență socială etc),  în paralel cu cea economică (cheltuieli de personal ● cheltuieli cu bunuri și servicii ● transferuri/subvenții ● cheltuieli de capital etc).

Pe zona investițională nu știm pe ce proiecte se vor duce banii băimărenilor. Asta deoarece planul cheltuielilor de investiții/capital nu e prezentat defalcat pe capitolele: a) investiții în continuare; b) investiții noi; c) dotări.  Ca atare, nu sunt specificate la fiecare sursa de finanțare: buget local, fonduri UE, PNDL etc.

Incertitudini există și în privința banilor ce pot fi atrași din proiectele cu fonduri europene. Un capitol la care Baia Mare nu stă deloc bine, multe proiecte fiind atât de întârziate, încât riscăm chiar să returnăm banii, nu doar să nu-i mai atragem pe cei cuveniți.

Proiectele pe fonduri europene ar trebuie prezentate similar cu planul de cheltuieli de capital: proiecte în continuare și proiecte noi;  și niște estimări realiste la proiectele noi,” – precizează consilierul local Horia Buhan.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.