Hédi Fried a primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Sighetu Maramației

Hédi Fried psiholog și scriitor româno-evreică, s-a născut în 15 iunie 1924 în Sighetu Marmației. Ea este supraviețuitoare a Holocaustului. După ce s-a salvat din lagărele Auschwitz și Bergen-Belsen în 1945 a emigrat în Suedia.

Azi, 31 august în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Sighetu Marmației a fost acordată titlul de Cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației.

Hédi Fried a lucrat în Suedia ca psiholog și a participat la educarea tinerelor generații, promovând toleranța și înțelegerea între oameni. A fost distinsă cu medalia Illis Cvorum și a fost numită Europeanul Anului în 1997. Ea a primit în 1998  a primit premiul cultural pentru opera ei literară Natur & Kulturs Kulturpris, în 2015 a fost distinsă cu Ordinul Național ”Steaua României”. În decembrie 2017 i s-a acordat Premiul Olof Palme pe anul 2017 pentru „eforturile neobosite de apărare a egalității în drepturi a tuturor oamenilor, precum și pentru munca de o viață de a face cunoscute atrocitățile produse de nazism și rasism, violență și prejudecăți”

Sursa Asociația Maramureș Heritage

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.