Hanul Vulturul Negru din Baia Mare, o clădire istorică emblematică

Pe colțul sud-estic al centrului vechi al orașului Baia Mare s-a ridicat, în secolul XVIII., hanul Vulturul Negru, una dintre cele mai semnificative clădiri istorice ale pieţei centrale. Aici au poposit în anul 1847, pe 8 septembrie marele poet Petőfi Sándor și proaspăta soție Szendrei Júlia, în drumul lor către Coltău, unde urma să-și petreacă luna de miere. În drum spre Castelul Teleki din Coltău, în Tăuții de Jos s-a rupt osia trăsurii și au fost nevoiți să înnopteze în Baia Mare.

În han au fost cazaţi cei care au sosit la târguri sau erau în trecere prin oraș, dar pe lângă serviciile de cazare au funcționat acolo şi o cârciumă şi saloane pentru cărţi, o sală de biliard și una pentru popice. De asemenea, în secolul trecut acolo erau organizate baluri şi spectacole teatrale.

În orașul Baia Mare au existat două hanuri, Vulturul Negru şi Cerbul de Aur (acesta din urmă a fost pe locul actualului complex Minerul, fostul hotel Regele Ştefan). Existența a două hanuri indică importanța oraşului ca piaţă de desfacere pentru regiune.
Hanul Vulturul Negru funcționa deja din anul 1736 și s-a aflat în proprietatea orașului, iar încăperile au fost arendate pentru o perioadă de un an, chiriașii garantând calitatea băuturilor servite și intreținerea clădirii. În anul 1783 sfatul orășenesc a luat hotărârea de a alipi camere de oaspeți. În peretele dinspre centrul orașului se văd pietre sculptate folosite de la Biserica ”Sfântul Ștefan”, ajunsă în ruine. În literatura de specialitate se arată că acea consolă din calcanul clădirii vecine spre curtea interioară a hanului provine, de asemenea, din biserica dispărută între timp. Clădirea a fost etajată în anul 1802. În 1870 a fost modernizată în stil nerenascentist. În anul 1925 a devenit sediu al primăriei. Cu ocazia transformării clădirii în primărie i-a fost alipită o casă vecină dinspre est.
Din anii 1950 în clădire au funcţionat Judecătoria şi Oficiul de cadastru. În anii 1970 primăria s-a mutat într-o clădire mai modernă, celelalte oficii rămânând în edificiu.
Fostul han a fost reabilitat în anii 2003-2004 în cadrul programului Millennium III, creat pentru revitalizarea centrului istoric al oraşului Baia Mare. În urma reabilitării, clădirea cu o istorie atât de bogată a fost transformată în centru de afaceri.


Sursa foto: Hungaricana

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.