Guvernul ar putea aproba joi OUG pentru subvenţionarea SNCFR cu 400 de milioane de lei pe 2011

Guvernul ar putea aproba joi OUG pentru subvenţionarea SNCFR cu 400 de milioane de lei pe 2011

Guvernul ar putea adopta, joi, în şedinţă, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care în anul 2011 s-ar putea aloca de la stat suma de 400 de milioane de lei Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române (SNCFR) pentru întreţinerea, reparaţia şi exploatarea infrastructurii feroviare.
Potrivit informaţiei de presă privind agenda de lucru, Guvernul ar putea lua în discuţie joi proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr.12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea SNCFR. Conform expunerii de motive la proiect, pentru asigurarea unei concurenţe viabile între sistemul de transport feroviar şi cel rutier, trebuie să se menţină actualele tarife de utilizare a infrastructurii percepute de la operatorii de transport feroviar, iar diferenţele faţă costurile reale de întreţinere a infrastructurii să fie susţinute de la bugetul de stat ca subvenţie socială feroviară.
Aceasta se va constitui ca o completare a veniturilor proprii ale companiei – obţinute din taxa de utilizare a infrastructurii – şi va fi utilizată pentru suportarea contravalorii întreţinerii şi menţinerii funcţionalităţii infrastructurii feroviare, îşi mai motivează Ministerul Transporturilor proiectul de OUG. "Sumele necesare pentru întreţinerea, reparaţia si exploatarea infrastructurii publice care trebuie asigurate de la bugetul de stat anual sunt în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de lei. Pentru anul 2011 necesarul minim care trebuie asigurat de la bugetul de stat în completarea veniturilor proprii prognozate de CNCF ‘CFR’ SA este de 400 de milioane de lei, pentru a asigura funcţionarea infrastructurii feroviare publice la parametri similari anului 2010", se mai arată în expunerea de motive la proiectul de OUG. AGERPRES

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.