VIDEO | Gripa își face de cap

Specialiștii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.  Ministerul Sănătății informează că săptămâna trecută numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat.

În perioada următoare specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru limitarea răspândirii virusului gripal.

“Ne  putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale  să  monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe. DSP-urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o  evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic  în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie. În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă,  unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut.

Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.155 de cazuri de gripă clinică, față de 80 cazuri în 2018 în aceeași perioadă a anului trecut. Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 10, dintre care 5 au fost înregistrate în ultima săptămână. Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea  este vaccinarea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.