VIDEO | Grefierii amenință cu proteste

Nerezolvarea problemelor cu care se confruntă grefierii va genera mișcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete, anunță organizațiile sindicale din acest domeniu. De această dată, nemulțumirea este generată și de prevederile mult contestatei Ordonanțe de Urgență 114/2018, prin care au fost adoptate o serie de măsuri care vizează și această categorie profesională, și adoptarea Ordonanței nr. 3.

Grefierii semnalează faptul că salariile personalului auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete au fost greșit calculate la momentul elaborării legii salarizării, respectiv coeficientul prevăzut în grila de salarizare este calculat prin raportare la o valoare de referință sectorială mai mică decât cea rezultată din aplicarea legilor de salarizare succesive, începând cu anul 2008 și până în prezent. Consecința acestei greșeli o constituie faptul că aproximativ 80% din grefieri, respectiv personalul cu o vechime mai mare de 5 ani în specialitate, au salariul plafonat până în anul 2022.

De asemenea, personalul auxiliar de specialitate reprezintă singura categorie profesională al cărei salariu net nu a fost majorat cu 25% astfel cum s-a prevăzut în legea salarizării, de majorări salariale beneficiind numai anumite funcții din interiorul categoriei.

Cuantumul total al sporurilor la care este îndreptățit personalul auxiliar de specialitate și conex, în conformitate cu dispozițiile legii salarizării, este acordat diferențiat de către angajatori, în prezent existând o salarizare neunitară între funcții care au același grad, gradație și vechime, deși personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții de muncă, aspect sesizat de două ori de fostul ministru al Muncii și Justiției Sociale.

De asemenea, există situații în care indemnizația de hrană nu a fost acordată sau a fost acordată în alt cuantum decât cel prevăzut de lege. Potrivit evidențelor, munca suplimentară efectuată de personalul auxiliar de specialitate depășește cu mult cele 360 de zile prevăzute de Codul muncii, iar activitatea specifică nu permite compensarea acestora nici măcar cu timp liber corespunzător.

Nerezolvarea problemelor cu care se confruntă grefierii precum și adoptarea unui act normativ, indiferent de forma pe care o va îmbrăca și care va produce efectele evidențiate de grefieri, vor genera mișcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete. Calendarul și forma mișcărilor de protest vor fi anunțate ulterior, în raport de poziția pe care o vor adopta factorii decidenți.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.