Judecătorul CCR Toni Greblă a declarat, vineri, că dintre toate acuzațiile care i se aduc de către DNA constituirea unui grup infracțional "creează probleme deosebite", însă a precizat că nu a participat la crearea unui astfel de grup "pe cazul acesta".
”Dintre toate (acuzațiile — n.r.), eu pe restul nici nu le-aș comenta, una este care creează probleme deosebite — constituirea unui grup infracțional pentru realizarea unor operațiuni de export în Federația Rusă și în alte țări, dar în special în Federația Rusă (…) cu care noi avem un embargo de export, iar Federația Rusă nu mai importă produse românești de 4-5 ani, de când s-au deteriorat relațiile politice. În ce context aș fi putut eu gândi măcar că poate fi realizat un export în Rusia … Pe de altă pare, eu aveam atunci calitatea de demnitar — în 2014 eram chiar judecător la Curtea Constituțională. Dacă să zicem că aș fi intenționat sau aș fi intrat sau aș fi fost cooptat, ceea ce nu este cazul, într-un grup infracțional, într-o asemenea infracțiune, care pregătea o asemenea infracțiune, cred că ar fi fost datoria organelor de informații — SRI și SPP — să mă avertizeze împotriva acestui pericol”, a explicat Toni Greblă într-o intervenție telefonică la B1 Tv.
În context, el a subliniat că demnitarii beneficiază de protecție și trebuie să fie informați în legătură cu acțiunile pe care le desfășoară sau cu posibilele acțiuni în care ar intra "voit sau nevoit".
”Eu am spus că nu am participat la constituirea și nu s-a constituit niciun grup infracțional pe cazul acesta. Eu nu-l cunosc pe cetățeanul turc despre care se face vorbire, nu am auzit niciodată de el, nu știu dacă lovește în România sau Turcia, nu știu cu ce se ocupă. Pe dl gen. Săvoiu îl știu de peste 20 de ani, el fiind gorjean, provenit dintr-o familie în care bunicul a fost prefect de județ. Am avut o relație foarte bună, dar numai ocazională (…) Nu am discutat niciodată posibile afaceri, nici nu știu dacă dl. Săvoiu face afaceri. Eu unul nu fac și nici nu mă pricep la afaceri”, a mai spus Greblă.
Întrebat despre cei trei km de cordelină, capsatoare și capse care apar în referatul judecătorilor, el a spus că nu a primit așa ceva, dar a explicat că în campania electorală candidații au o echipă cu care lucrează.
”În campania electorală îți trebuie multe. Ai o echipă cu care lucrezi, nu stai să vezi dacă s-au cumpărat 3 sau 5 capsatoare și capse pentru afișe. (…) Nu am nicio idee (n.r. cine ar fi putut da o listă procurorilor) , o să văd în momentul în care mi se vor aduce la cunoștință fapte concrete. Deocamdată sunt acuzații foarte vagi”, a arătat judecătorul CCR.
În ceea ce privește rochiile, Toni Greblă a spus că el nu le-a primit, dar va avea o discuție cu soția sa.
”Eu nu le-am primit, încă nu am discutat cu soția pentru că nu am ajuns încă acasă. În luna noiembrie este ziua ei onomastică, fiind Mihaela. Este posibil ca finul Dan Bîrcină să-i fi făcut un cadou cu această ocazie, este posibil, o să discut cu ea. A primi un cadou, asta nu înseamnă neapărat infracțiune. Pentru ca acest cadou să fie transformat în șpagă ar trebui să fie legat de îndeplinirea sau neîndeplinirea unor anumite activități licite sau ilicite, ceea ce nu este cazul”, a adăugat Greblă.
Despre mașina despre care DNA susține că o are în folosință gratuită, Greblă a precizat că o folosește din când în când, din 2006, dar acest lucru nu a fost condiționat de îndeplinirea sau neîndeplinirea unei atribuții de serviciu.
DNA informează că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de Toni Greblă, judecător CCR, fost senator, pentru mai multe fapte, printre care și trafic de influență.
Stiri de actualitate:
ZAHORÁNSZKI BRIGITTA: Un pas important pentru dezvoltarea comunei Câmpulung la Tisa
START CONCURS BATRA 2025 – Un reper pentru arhitectura contemporană
PAP ZSOLT ISTVÁN: A fost semnat contractul de execuție pentru obiectivul „Casa Minaur”
COMPETIȚIE: Câștigătorul etapei județene a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență
VITAL: Întrerupere a furnizării apei potabile joi, 12 iunie în localitatea Săsar și Ocoliș
AJOFM: Locuri de muncă disponibile în Maramureș
BAIA MARE: Intervenție pentru salvarea unei persoane căzute în puțul liftului
BAC 2025: 35 de candidați absenți la a doua probă de Bacalaureat în Maramureș. Unul a fost eliminat din examen
ECOTURISM în Poiana Boului – educație ecologică și acțiune practică
COLONIA PICTORILOR: O experiență intensă a studenților din Varșovia – pictura clasică vs pictura digitală
MUZEUL JUDEȚEAN DE ARTĂ: Utopia – expoziție de artă și lansare de carte cu Dalina Bădescu
UN NOU ÎNCEPUT pentru 34 de agenți de poliție de frontieră
CAMPANIE DE COLECTARE deșeuri textile în Baia Mare
VITAL: Întrerupere a furnizării apei potabile miercuri, 11 iunie în Baia Mare, Săsar, Bozânta Mare și Tăuții Măgherăuș
SIGHET: A ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni
FOTBAL: Victorie a naționalei cu Cipru și încă mai sperăm la calificarea la CM 2026
IPJ: Prins beat la volan și cu permisul suspendat
ISJ MARAMUREȘ: 2180 de absolvenți maramureșeni au susținut examenul de bacalaureat la limba și literatura română
VIDEO: Program de incluziune socială pentru ucraineni
GREBLĂ: Dintre toate acuzațiile, cea cu constituirea de grup infracțional creează probleme deosebite

Lasa un raspuns