VIDEO | Gravidele și lăuzele sunt asigurate, dacă nu realizează venituri, fără plata contribuției și beneficiază de pachetul de servicii de bază

Gravidele și lăuzele sunt asigurate, dacă nu realizează venituri, fără plata contribuției și beneficiază de pachetul de servicii de bază, ca atare, pentru că devin asigurate. Serviciile de care pot beneficia gravidele și lăuzele sunt servicii de prevenție și profilaxie, respectiv servicii curative, în caz de boală.

Aceste servicii de profilaxie pot fi acordate în cabinetul medicului de familie, respectiv în cabinetul medicului din ambulatoriu de specialitate.

În cabinetul medicului de familie există servicii de consultație în vederea monitorizării evoluției sarcinii și lăuziei și care cuprind, luarea gravidei în evidență în primul trimestru de sarcină, supravegherea lunară a evoluției sarcinii dn luna a treia până în luna a șaptea, supravegherea de două ori pe lună a evoluției sarcinii din luna a șaptea până în luna a noua, urmărirea lăuzei la externarea din maternitate, respectiv urmărirea lăuzei la patru săptămâni de la naștere”, precizează Camelia Stretea, director relații contractuale CAS Maramureș.

Aceste servicii de profilaxie pot fi acordate și în cabinetul medicului din ambulatoriul de specialitate.

Acestea sunt tot servicii de urmărire a sarcinii și a lăuziei, ele pot fi acordate trimestrial, deci o consultație pe trimestru, adică în total maxim trei consultații și încă o consultație în primul trimestru după sarcină. Pe lângă aceste seeervicii, pot fi acordate și servicii curative. Aceste servicii se acordă la nivelul tuturor furnizorilor de servicii medicale, Prezentarea în ambulatoriu se face direct, fără bilet de trimitere de la medicul de familie”, menționează Camelia Stretea..

Gravidele beneficiază de un procent de compensare de 100%, la prețul de referință, la medicamente. Dacă în urma unei consultații de prevenție și profilaxie, medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu, constată o anomalie, are o suspiciune, automat se direcționează pacienta spre celelalte servicii curative, pentru a fi diagnosticate posibilele boli care ar putea fi asociate sarcinii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.