VIDEO | Granturi noi propuse pentru cei din domeniul HoReCa

Ordonanța de urgență prin care se dorește acordarea unor noi tipuri de granturi firmelor din HoReCa va fi modificată înainte să fie aplicată efectiv, potrivit unui proiect de OUG adoptat vineri de Executiv. Principala noutate va fi că banii nu se vor acorda pe principiul primul venit, primul servit, așa cum se dorea inițial, ci se vor acorda proporțional tuturor firmelor care vor cere ajutorul statului.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 224/2020 a apărut pe final de 2020. Deși prevederile actului normativ au intrat în vigoare deja, finanțarea propriu-zisă va fi disponibilă abia după modificarea ei oficială prin proiectul de OUG adoptat vineri și după aprobarea ei de către Comisia Europeană, fiind vorba de un ajutor de stat.

Conform ministrului economiei, Claudiu Năsui, cea mai importantă modificare va ține de modul în care se vor acorda banii pentru firmele din HoReCa afectate de criza financiară. Astfel, se va renunța la principiul primul venit, primul servit și se va merge pe acordarea unui ajutor proporțional tuturor celor care vor cere bani statului. Odată implementat mecanismul, beneficiarii vizați vor avea acces la o formă de ajutor de stat proporțională cu pierderile suferite în 2020, din cauza pandemiei însă nu vor fi acoperite pierderile integrale. Nu în ultimul rând, trebuie să se țină cont și de faptul că, de cele mai multe ori, va fi foarte greu să se delimiteze clar ce pierderi au apărut în pandemie și care nu.

În același timp, beneficiarilor nu le va fi interzis accesul la aceste granturi, chiar dacă au accesat alte forme de finanțare, date pe timp de pandemie. Detalii pe avocatnet.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.