GENERAȚIA DE SUFLET: Peste 30% dintre ”tricolori” provin din mediul rural sau localități cu sub 25.000 de locuitori

La Euro 2024, naționala României a depășit pentru prima dată faza grupelor la un turneu final după o pauză de 24 de ani. La parcursul bun al echipei au contribuit mai mulți jucători proveniți din mediul rural sau din localități cu un număr mic de locuitori – se arată pe site-ul FRF.

”Acesta este unul dintre motivele pentru care Federația Română de Fotbal continuă să investească în competiții și proiecte prin care sunt descoperiți și promovați tineri talentați din satele României și prin care sunt sprijiniți în drumul spre performanță”, relevă sursa citată.

”Analizând lotul României de la Euro 2024, descoperim 8 fotbaliști care provin din mediul rural sau din localități care au mai puțin de 25.000 de locuitori”, se menționează în postarea FRF. Este vorba despre:

  • Nicolae Stanciu / Cricău, Alba / Populație: 1.879
  • Adrian Șut / Cociuba Mare, Bihor / Populație: 2.724
  • Nicușor Bancu / Crâmpoia, Olt / Populație: 3.345
  • Valentin Mihăilă / Finta, Târgoviște / Populație: 3.686
  • Deian Sorescu / Moldova Nouă, Caraș-Severin / Populație: 9.278
  • Dennis Man / Vladimirescu, Arad / Populație: 12.772
  • George Pușcaș / Marghita, Bihor / Populație: 13.573
  • Andrei Rațiu / Aiud, Alba / Populație: 21.307

„Sunt născut într-un sat cu 100-115 case, foarte micuț. Copilăria mi-am petrecut-o pe stradă, mă puteam juca liber cu prietenii din sat, neavând alte griji. În sat aveam livezi și ziceam că pomii sunt porțile. Eram îndrăgostit de fotbal, dar nu mă gândeam că o să ajung vreodată așa departe”, povestea căpitanul Nicolae Stanciu în filmul „În inima naționalei”.

Practic, 30,8% dintre jucătorii României la turneul final din Germania au avut un parcurs similar, pornind la drum în fotbal din comunități foarte mici și ajungând la cel mai înalt nivel împreună cu naționala noastră.

Pentru a-i sprijini pe cei mai talentați copii din mediul rural, în fiecare an, Federația Română de Fotbal organizează Cupa Satelor, o competiție dedicată copiilor U13, băieți și fete, proveniți din satele și comunele țării noastre. Doi tineri fotbaliști care au evoluat în prima ediție, 2018-2019, au debutat deja în prima ligă din România. Raul Stanciu (UTA Arad) a reprezentat comuna Socodor (jud. Arad) în faza regională a acelei ediții, în timp ce Răzvan Creț (ex-FC Botoșani, în prezent la CSM Focșani) a jucat la turneul final pentru comuna Sânmartin (jud. Bihor), reușind să ocupe locul al treilea.

Sursa: FRF

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.