Asistenții medicali și personalul auxiliar din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației au ieșit astăzi în stradă. Mai bine de o oră și jumătate aceștia au protestat în fața Primăriei Sighet fiind nemulțumiți că li se vot tăia unele sporuri ca urmare a aplicării unor acte normative aprobate în 2018. Oamenii au scandat ”jos primarul”, ”vrem salarii” și ”noi muncim, nu cerșim”.
”Suntem nemulțumiți că ne taie din sporuri și noi stăm sâmbăta, duminica, de Crăciun, de Paști și restul lumii stă atunci acasă, noi stăm cu bolnavii și îi îngrijim și mi se pare normal dar să ni se taie sporurile nu mi se pare normal și nici norma de hrană”, a spus unul dintre asistenții medicali de la secția ATI.
”Protestăm pentru că ne taie salariile, cum să nu protestăm, lucrez în psihiatrie unde e cel mai greu, sunt cazurile cele mai groznice din tot județul, dacă ne taie salariul ne-au dat cu o mână și ne iau cu două, nici nu mai merită să te duci la serviciu pentru banii ăstia. Ne taie hrana, ne taie sâmbetele și duminicile și cu astea ne-a crescut nouă salariul”, a spus un alt asistent medical.
După câteva minute bune în care și-au strigat nemulțumirile în stradă, asistenții medicali și infiermierii și-au trimis reprezentanții să discute cu primarul Horia Scubli.
”Datorită ordonanței 114 salariile în sistemul de sănătate au scăzut în pofida mărirlor anunțate. La Sighetu Marmației conform ordonanței vor scădea salariile, venitul net, la asistenții medicali și la infirmieri, nu se ating de medici, ci de cei care lucrează la patul bolnavului. În Sighet vor fi afectate în jur de 600 de persoane, un asistent medical o să aibă o pierdere netă de aproximativ 500-600 de lei lunar. Primăria ne dă un procent din acești bani, iar Casa Județeană de Asigurări de Sănătate ne virează banii”, a spus Lucian Magdău, președintele sindicatului Solidaritatea sanitară Sighetu Marmației.
După negocierile cu primarul spiritele s-au încins și mai tare, cu toate că acesta le-a promis sprijinul total în această problemă.
”Am discutat cu domnul primar care ne-a promis sprijinul total, a spus că astăzi ia legătura cu conducerea spitalului ca aceste diminuări să se facă liniar la toată lumea dacă nu se poate face rost de bani și va lua legătura cu domnul prefect care știe de situația noastră și ne-a promis că va încerca să facă tot posibilul să ne ajute”, a adăugat președintele sindicatului Solidaritatea sanitară Sighetu Marmației.
Protestul a continuat la poarta Spitalului Municipal Sighetu Marmației unde s-au alăturat și alți asitenți medicali, dar și medici.
Din partea Spitalului Municipal Sighetu Marmației a vorbit cu personalul medical nemulțumit de tăierea sporurilor Mariana Șimon, directorul medical, care a încercat să îi liniștească pe oameni.
”Vineri, când a fost comitetul director, având în vedere că nu ne încadrăm în cei 30% de care toți știți și vorbiți s-a gândit inițial să se ia o măsură care să-I afecteze pe toți, să nu se ia numai de la unii și de la alții nu și această măsură s-a zis inițial să se renunțe la indemnizația de hrană. Eu am întrebat atunci dacă este legal acest lucru și au spus că este legal, ulterior mai analizându-se legea s-a ajuns la concluzia că nu este legal să se ia indemnizația de hrană și atunci la înțelegerea directorului financiar cu managerul au zis că altă soluție nu au decât să ia din aceste ZNL-uri. Primarul a zis că încearcă să găsească soluții dar că deocamdată nu are de unde să scoată acei 200000 pe care trebuie să ni-i dea”, a spus Mariana Șimon, directorul medical al Spitalului Municipal Sighetu Marmației.
Primarul municipiului Sighetu Marmației Horia Scubli a precizat că Primăria Sighet nu este responsabilă de tăierea acestor sporuri întrucât salariile personalului medical se dau direct de către Ministerul Sănătății.
”Protestul din această dimineață care a aparținut cadrelor sanitare medii din cadrul Spitalului Sighet a fost din cauza unei probleme cu caracter salarial, din pocate el s-a îndreptat spre primărie, dar primăria nu face decât să coordoneze administrativ spitalul din punct de vedere al salariilor, salariile se dau direct de Către Ministerul Sănătății și nu de către primărie. Într-adevăr am ajutat prin fonduri de la Consiliul Local în acordarea unor sporuri medicilor care fac linii de gardă pentru că nu am vrea să pierdem aceste linii de gardă pe care le avem, în rest nu avem posibilitatea legală să dăm. Oamenii au cerut ca pe luna ianuarie să nu li se diminueze salariile prin neplata unor adaosuri la salariu pe care dânșii aveau dreptul să le primească, ele sunt limitate la 30%. Problema se pare că este de natură de legislație, lucrurile au fost déjà dscutate la nivelul ministerului chiar în această dimineață. Problema cred că se rezolvă, singurul impediment la această oră este faptul că pe luna ianuarie acel ajutor de hrană pe care îl primesc se va da doar parțial pe luna ianuarie urmând ca în luna februarie când se primește comunicarea de la minister să se dea și diferența, deci oamenii practic nu au pierdut nimic doar că s-a amânat plata la acel ajutor”, a mărturisit primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli.
Lasa un raspuns