VIDEO | GALERIE FOTO | Poarta maramureșeană din Viena – reabilitată și sfințită

Duminică va avea loc ceremonia de sfințire a porții maramureșene amplasate la Viena. Aceasta a devenit o atracție turistică și un loc de întâlnire anual a românilor din Austria, în preajma Zilei Europei.

Poarta a fost amplasată în capitala Austriei în urmă cu 15 ani, la iniţiativa şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş. Ea a fost restaurată acum de către meşteri lemnari urmaşi ai lui Moş Pupăză din localitatea Valea Stejarului. Cu prilejul sfințirii un grup de artişti ai Ansamblului Transilvania va oferi un program festiv în piaţa din faţa Bisericii Sf. Ap. Andrei din Viena, arată reprezentanții Bisericii Ortodoxe din capitala Austriei.

O delegaţie alcătuită din reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și ai Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” va fi prezentă în Viena în perioada 10-12 mai, pentru a se întâlni cu oficialităţile vieneze, cu comunitatea românilor din zonă.

“În contextul Zilei Europei și a deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, considerăm că este un mod benefic de a promova județul, dar și de a întări relațiile pe care administrația județeană le dezvoltă cu autoritățile din Viena. Ne dorim să reabilităm poarta maramureșeană din Viena și să organizăm un eveniment special în jurul porții, la care să participe administrația locală și cetățenii sau turiștii aflați în tranzit prin Viena, dar și românii din diaspora. Alături de delegația maramureșeană, vom marca Ziua Europei într-un mod aparte, încercând să îi aducem pe toți cei prezenți mai aproape de valorile noastre tradiționale prin cântec, port popular și meșteșuguri”, a declarat Doru Ioan Dăncuş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Turiştii şi românii din comunitatea vieneză sunt invitaţi duminică, 12 mai, să participe cu mic cu mare la toate acțiunile din program. Evenimentul începe la ora 9.30, cu sfințirea porții maramureșene, care a devenit o atracție turistică și un loc de întâlnire anual a românilor din Austria, în preajma Zilei Europei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.