GALERIE FOTO | Lume multă și în acest an la Tânjaua Hotenarilor

Consiliul Judeţean Maramureş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş şi Primăria Ocna Şugatag au organizat duminică, la Hoteni, Festivalul naţional de obiceiuri agrare Tânjaua Hotenarilor, ajuns la ediţia a 51-a. Și în acest an, festivalul a fost cuprins în Programul prioritar cultural al Consiliului Județean.

Ritualul agrar a început la ora 10.00, la casa sărbătoritului –  Vasile Hotea din Hoteni, primul hotenar care a ieșit la arat în această primăvară.  Programul festivalului s-a desfășurat la scena amplasată în aer liber, pe Valea Dărasca, începând cu ora 12.00. La fel ca în fiecare an, sărbătoarea agrară a începutului de primăvară, care se desfășoară anual în a doua duminica a lunii mai a adunat foarte mulți localnici, dar și foarte mulți turiști din țară și din străinătate, dornici să vadă obiceiurile noastre păstrate din bătrâni. Sărbătoritul a fost petrecut cu un alai de feciori cu „tânjele” împodobite, localnicii au îmbrăcat costumele tradiţionale specifice zonei, iar horile nu s-au lăsat așteptate.

Pe scena amplasată pe Valea Dărasca au urcat și foarte multe oficialități locale și centrale, reprezentanți ai administrației locale, directori ai instituțiilor deconcentrate. În mesajul său, Mihai Ivaszuk, edilul din Ocna Șugatag a felicitat familia Vasile și Mărioara Hotea din Hoteni, dar și pe fiul lor, pentru hărnicia de care au dat dovadă în acest an.

”Mă bucur că ochiul vigilent al bătrânilor a funcționat și de această dată, iar aceștia au văzut cine au ieșit primii la arat în această primăvară și au stabilit că a fost familia Hotea. Felicit și eu familia Hotea și le doresc tuturor distracție plăcută”, a precizat Mihai Ivaszuk, care a dorit să menționeze faptul că Ocna Șugatag este o comunitate care știe să scrie proiecte europene, să atragă bani guvernamentali, să obțină finanțări locale, fapt care o aduce în fruntea comunităților harnice din Maramureș.

Toți cei prezenți pe scena din Hoteni au transmis gândurile lor bune și au felicitat administrația locală pentru implicare și pentru profesionalismul de care dă dovadă atât în momentele de distracție și voie bună, cum este acest festival, cât și atunci când trebuie atrase finanțări atât de necesare pentru comună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.