FOOD CHAINS 4 EUROPE: Oportunități pentru ”Bun de Maramureș”

FOOD CHAINS 4 EUROPE: Oportunități pentru ”Bun de Maramureș”

 Peste 20 de experți internaționali ai proiectului ”Food Chains 4 Europe” sunt prezenți, în aceste zile, în județul Maramureș, pentru a cunoaște și pune în aplicare politici regionale care să stimuleze furnizarea de inovare pentru a crea lanțuri alimentare durabile. Consiliul Județean este partenerul român în cadrul acestui proiect  european prin care se urmărește și dezvoltarea produselor ”Bun de Maramureș”.

Consiliul Județean Maramureș implementează, în perioada 2017-2021, Proiectul ”Food Chains 4 Europe – FC4EU (Lanțuri alimentare pentru Europa)”, finanțat prin Programul Interreg Europe, cu scopul de a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor regionale care să stimuleze furnizarea de inovare pentru a crea lanțuri alimentare durabile, în cinci regiuni participante: Flevoland (Olanda), Plovdiv/Sofia (Bulgaria), Emilia-Romagna (Italia), Maramureș (România) şi Greater Manchester (Marea Britanie). În perioada 5 – 9 noiembrie, în cadrul proiectului „Food Chains 4 EU” va fi realizată o evaluare de tip Peer Review (inter pares) în județul Maramureș, în vederea identificării de metode de sprijin pentru producători locali și asociații ale acestora, pentru o mai bună corelare și coeziune la nivelul lanțului alimentar din județ, inclusiv prin concretizarea inițiativei ”Bun de Maramureș”. 
”Dacă colegul meu spunea că scopul acestui proiect este acela ca cei care au venit în Maramureș să  își facă o idee din punct de vedere al produselor și al lanțurilor alimentare, eu aș spune că mai avem un scop și anume să învățăm împreună unii de la ceilalți, pe modele de bune practici, ce trebuie să facem și cum trebuie să acționăm pentru ca lanțurile alimentare să ajungă acolo unde trebuie și să știm să le împachetăm ca și produse care să satisfacă nevoia vieților. În ceea ce ne privește, în cadrul acestui proiect, împreună cu colegii mei, avem un obiectiv prinicipal și anume acela ca sfârșitul acestui proiect să putem să certificăm un număr de produse, noi ne-am propus 50 cu eticheta ”Bun de Maramureș”, a declarat vicepreședintele CJ Maramureș, Doru Dăncuș. 
Temele evaluării de tip Peer Review din județul Maramureș vor fi produsele locale cu potențial de piață și metode de sprijinire a producătorilor locali tradiționali, modele inovative de asociații de afaceri în domeniul alimentar și mecanisme de sprijinire a acestora și metode inovative de ambalare și vânzare a produselor alimentare, inclusiv a celor tradiționale. Eticheta ”Bun de Maramureș” nu se preconizează a fi un certificat propriu-zis, ci o garanție oferită de Consiliul Județean Maramureș cu privire la potențialul unui produs local de a deveni reprezentativ pentru județ, deoarece folosește resurse locale și este produs pe baza unei rețete tradiționale sau prin tehnici inovative axate pe calitate și nu pe cantitate.
”Scopul final al acestui demers al nostru ar fi certificarea acestor produse cu eticheta de produs tradițional și mai departe, recunoașterea internațională europeană pentru aceste produse. Sunt niște gânduri și proiecte destul de îndrăznețe dar avem certitudinea că împreună, prin experiențele de bună practică pe care dumneavoastră o să ni le transmiteți și prin ceea ce veți vedea aici în Maramureș cred că o să reușim să finalizăm cu bine acest proiect”, a mai precizat Doru Dăncuș. 
Cu prilejul evaluării Peer Review în Maramureș, experți internaționali din cele 4 regiuni partenere în proiect vor participa la vizite și întâlniri de lucru cu producători reprezentativi din județ, precum și la o serie de evenimente interactive în care vor fi implicați specialiști în domeniu și factori de decizie de la nivel local și național, interesați în promovarea produselor locale și tradiționale. În cadrul acestui proiect european, marți dimineața, în municipiul Baia Mare, s-a desfășurat seminarul privind ”Situația actuală a lanțului alimentar din județul Maramureș”. 
”În cadrul proiectului am avut mai multe întâlniri cu factorii interesați, am adunat în jurul nostru mulți reprezentanți din cadrul lanțului alimentar. ne bucurăm că o mare parte dintre ei se află și astăzi aici și încercăm să derulăm cea mai importantă activitate a proiectului, care este evaluarea de tip Peer Review sau inter pares prin care experiți din regiunile partenere vin în regiunea gazdă și încearcă să facă o trecere în revistă a problemelor lanțului alimentar identificată de regiunea gazdă, încearcă să aducă recomandări și exemple de bune practici aferente temei alese de către regiunea gazdă. În cazul nostru noi avem 3 teme: una dintre ele se referă la sprijinirea producătorilor de produse tradiționale, o altă temă ar fi modul cum acești producători pot să fie asociați într-un mod sustenabil și altă temă este inovarea în sistemele de ambalare a produselor, inclusiv cele tradiționale”, a subliniat Mihaela Lițe, șef Birou Relații Externe în cadrul Consiliului Județean Maramureș. 
Workshopul inter-regional de învățare ”Tradiție & inovare” va avea loc joi, 8 noiembrie, între orele 9:00 – 13:00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare. Tot joi, între orele 15:30 – 18:00 va avea loc o vizită la Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare unde este gândit și un Concurs culinar. Întâlnirea Comitetului de Monitorizare al Proiectului a fost programată pentru vineri, 9 noiembrie, între orele 10:00 – 11:30, în Sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș. Tot vineri, între orele 11:30 – 13:00, la Palatul Administrativ va avea loc seminarul de prezentare a raportului preliminar și recomandărilor Peer Review.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.