FINANCIAR: Cum a devenit România o bază pentru start-up-uri IT

FINANCIAR: Cum a devenit România o bază pentru start-up-uri IT

 La prima vedere, România pare a fi un loc probabil nepotrivit pentru start-up-uri de ultimă generaţie. Vizitatorii săi o asociază cu munţi pierduţi în ceaţă, biserici medievale şi drumuri pline de gropi. Totuşi, cumpărarea companiei româneşti Vector Watch de către americanii de la Fitbit pare să confirme faptul că forţa de muncă din România, o piaţă internă semnificativă şi în creştere, precum şi statutul de membru al UE fac ţara o destinaţie europeană promiţătoare pentru investitorii tehnologici, scrie Financial Times. Dezavantajul României este, însă, un mediu de finanţare sub-dezvoltat şi fragmentat, dar un val recent de tranzacţii relevă creşterea viguroasă a sectorului tehnologic.

Ceea ce mi se pare cel mai impresionant şi mai liniştitor este numărul activ de tineri antreprenori din domeniul tehnologiei, copii la doar 20 de ani, care au imaginaţia şi puterea de a intra într-un ecosistem global al start-up-urilor”, spune Eric Friedman, co-fondatorul Fitbit, adăugând: „Evoluţia scenei de start-up-uri din România este extrem de pozitivă. Noi fonduri de investiţii şi îngeri de afaceri sprijină tot mai multe start-up-uri bazate pe tehnologie”. Achiziţia Vector Watch este văzută ca dovadă a potenţialului României. Lansată în 2015 de către antreprenorul tech român Andrei Pitis, compania a câştigat laude internaţionale pentru viaţa de 30 de zile a bateriei ceasurilor, funcţionalitate încrucişată şi design. Iar achiziţia nu doar că se adaugă gamei de produse Fitbit. Friedman a declarat că foloseşte de asemenea Vector Watch – care are o prezenţă comercială în 27 de ţări – pentru a-şi spori prezenţa în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa şi pentru a-i ajuta să înfiinţeze un centru de dezvoltare în Bucureşti. România a devenit o destinaţie preferată pentru outsourcing IT de câţiva ani, cu avantaje competitive, precum piaţa internă de 20 de milioane de euro, una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din Europa şi tinerii absolvenţi cu abilităţi lingvistice bune. Ţara se poate baza şi pe moştenirea comunistă a excelenţei în domeniul ştiinţei, matematicii şi educaţiei tehnice. Accentul se îndreaptă spre utilizarea acestora pentru a dezvolta companii inovatoare. „Există o mulţime de oameni care au capacităţi tehnice şi de dezvoltare software”, spune Mircea Vadan, antreprenor tehnic şi fondator la Cluj Startups. „În comparaţie cu majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, România are avantajul resurselor umane. Este mai uşor să găseşti talent. Participarea la UE este de asemenea un avantaj în comparaţie cu Ucraina, care are o dimensiune mai mare şi are mult talent, dar trece printr-o perioadă dificilă”, a mai spus el.

Citeste mai mult:http://adevarul.ro/economie/afaceri/financial-times-devenit-romania-bazapentru-start-up-uri-it-asociaza-biserici-medievale-drumuri-plinede-gropi-1_59c1118c5ab6550cb8532307/index.html

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.