Filmul românesc în 2011 – Dragoste, bune intenţii şi mai puţine premii

Filmul românesc în 2011 – Dragoste, bune intenţii şi mai puţine premii
Filmul românesc a cunoscut, în 2011, o maturizare a stilurilor – marcată de lungmetrajul de animaţie, "Crulic" de Anca Damian, şi de comedia romantică "Bună! Ce faci?" de Alex Maftei-, însă numărul premiilor a scăzut, excepţie făcând "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", premiat la Locarno.
Chiar dacă 2011 nu a fost cel mai darnic în materie de premii pentru cinematografia românească, obişnuită să fie răsfăţată la cele mai mari festivaluri de profil din lume, acest an a adus pe marile ecrane proiecte interesante: documentarul-animaţie "Crulic", prezenţa lui Bogdan Dumitrache într-un rol principal de excepţie (Alex din "Din dragoste cu cele mai bune intenţii") şi revenirea lui Vlad Ivanov pe marele ecrane ("Principii de viaţă").
Singurul film românesc care a reprezentat România în selecţia oficială de la Festivalul de la Cannes a fost "Loverboy", al lui Cătălin Mitulescu. Dacă, în urmă cu un an cuplul George Piştereanu – Ada Condeescu păşea pe covorul roşu de la Berlinală, ca protagonişti în "Eu când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban, de data aceasta aceiaşi tineri au fost prezenţi în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes, ca interpreţi ai lui Veli şi Luca.
O dramă care aduce în prim-plan şi probleme sociale, precum traficul de fiinţe umane, "Loverboy" a plecat de la Cannes fără premii, dar cu speranţe la un loc în fruntea box office-ului românesc.
Filmul, care spune povestea lui Luca, un băiat care convinge fetele să se îndrăgostească de el şi, astfel, să ajungă să se prostitueze, s-a clasat, la finalul anului, pe locul al treilea, în box office-ul autohton, cu 12.042 de spectatori, şi în urma filmelor "Naşa" de Virgil Nicolaescu şi Jesus del Cerro (26.765 de spectatori) şi "Ursul" de Dan Chişu (12.675 spectatori), potrivit datelor furnizate de Asociaţia Film România, disponibile până la data de 9 decembrie 2011.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.