GALERIE FOTO | Festivalul “Câte flori pe Iza-n sus”, de la Dragomirești, la a 22-a ediție

Evenimente culturale, dansuri, cântece și costume populare, așa a trecut prima duminică după Paști în localitatea Dragomirești. Primăria și Consiliul Județean au organizat în parteneriat ediția a XXII – a Festivalului “Câte flori pe Iza-n sus”. Calendarul celor două zile de festival a cuprins o serie de evenimente la care a participat un public numeros din plan local, însă au fost prezenți și foarte mulți turiști sosiți din străinătate.

Cei 50 de ani de activitate pe care Ansamblul Botejunea i-a împlinit a reprezentat un bun prilej de a arăta că tradițiile din Maramureș sunt păstrate și promovate în aceste locuri. Perioada anilor 1969 – 2019 a fost și este oglindită, în continuare, de către cei care astăzi duc tradițiile mai departe. Parada portului popular, concursul ansamblurilor de dansuri populare, prezența numeroșilor artiști pe scena festivalului de la Dragomirești au îmbrăcat localitatea în straie de sărbătoare.

Vasile Țiplea, primarul din Dragomirești, a prezentat, în câteva cuvinte, artiștii zonali care au urcat pe scena festivalului. Victoria Darvai este prima artistă care dă numele festivalului, cu mejsajul ”Câte flori pe Iza-n sus/ Toate cu mândru le-am pus”. Acestea sunt celebrele versuri rostite de Victoria Darvai, care a deschis drumul spre cântecul maramureșan, având și un îndrumător de excepție în persoana Mariei Tănase. Referindu-se la Ansamblul Botejunea care a împlinit jumătate de secol, primarul Vasile Țiplea a amintit câteva nume celebre de artiști din Dragomirești, care au cucerit, prin vocile lor extraordinare, inimile oamenilor:  Nițuca Iuso, Oana Font, Ancuța Șimon etc.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.