Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, este spada de bronz cu cupă la mâner de la Lăpuș.
O spadă de bronz cu cupă la mâner, fragmentară a fost descoperită întâmplător, în primăvara anului 1998, cu prilejul lucrărilor agricole pentru plantarea cartofilor, în locul numit de localnici Tufele Dobăneştilor.
Locul descoperirii este situat în partea sud-vestică a localității, la 500 m est-sud-est de intrarea în localitate dinspre Târgu Lăpuș (DJ 109 F), la 270 m est de podul peste pârâul Iedera, pe panta lină, vestică a terasei Tufele Dobăneştilor.
Spada a fost descoperită în anul 1998 în una din grămezile de pietre de la marginea parcelei pe care se plantau cartofi de Petre Giurgiu elev la aceea dată, iar în perioadele de desfășurare a săpăturilor arheologice din necropla tumulară de la Lăpuș (tumului 21) acesta a lucrat ca muncitor.
Spada a fost găsită în stare fragmentară, o mica parte a cupei este ruptă recent, foarte probabil la scoaterea ei din pământ, de asemenea partea inferioară a lamei a fost ruptă din vechime. Lama cu secțiunea romboidală este decorată cu câte un registru format din câte trei linii incizate paralele cu tăişurile.
Cercetările de suprafaţă efectuate în locul unde s-a făcut descoperirea nu au dus la identificarea altor vestigii arheologice (Carol Kacsó, Dan Pop 1998 – 14.05.1998; Dan Pop, Raul Cardoş, Dorian Ghiman, Zamfir Şomcutean 2007 – 11.10.2007) astfel că se poate considera că piesa a fost depusă izolat, în vecinătatea necropolei tumulare din Podanc.
Lasa un raspuns