Exponatul lunii la Muzeul Județean de Istorie este un ceas de buzunar St. Ives

Exponatul lunii februarie la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș reprezintă un ceas de buzunar St.Ives, de la începutul secolului al XX-lea.

Carcasa metalică rotundă este decorată cu un elegant model floral pe spate. Partea din față este decorată cu un automobil Mercedes, model 1903, având un peisaj montan în spate.

Ceasul clasic de buzunar poate fi deschis cu un buton care este integrat în coroană. Lanțul care permitea atașarea ceasului de buzunar sau de curea lipsește. Fața ceasului este albă cu cifre arabe negre mari. Acestea subliniază aspectul clasic și facilitează citirea orei cu ușurință. Cadranul ceasului este din sticlă ușor curbată spre exterior.
Istoria ceasurilor de buzunar începe în anul 1502, când Peter Henlein, a inventat un ceas de buzunar numit „oul de Nürnberg”. Mecanismul de funcţionare era cel al arcurilor încordate. Ceasul de buzunar a reprezentat un accesoriu foarte răspândit începând cu secolul al XVII-lea în toată Europa. Ceasurile de buzunar erau adevărate bijuterii, realizate de către artişti apreciaţi ai vremii.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.