EXPERT: Ungaria riscă să fie vizată de un atac comis de reţeaua teroristă Stat Islamic

EXPERT: Ungaria riscă să fie vizată de un atac comis de reţeaua teroristă Stat Islamic

 Reţeaua teroristă Stat Islamic poate comite un atentat pe teritoriul ungar, avertizează expertul belgian Pieter Van Ostaeyen, într-un interviu acordat cotidianului ungar Nepszabadsag, în contextul în care organizaţia fundamentalistă sunnită a ameninţat recent statele UE, menţionând Ungaria.

Reţeaua teroristă Stat Islamic poate comite un atentat pe teritoriul ungar, avertizează expertul belgian Pieter Van Ostaeyen, într-un interviu acordat cotidianului ungar Nepszabadsag, în contextul în care organizaţia fundamentalistă sunnită a ameninţat recent statele UE, menţionând Ungaria.
"Este posibil ca Ungaria să se expună riscului unui atac terorist", a declarat Pieter Van Ostaeyen, expert în problemele din Orientul Mijlociu, pentru ziarul ungar Nepszabadsag.
"Reţeaua europeană a organizaţiei teroriste Stat Islamic a rămas intactă chiar şi după arestările făcute în urma atentatelor de la Paris şi Bruxelles", aminteşte specialistul.
"Nicio ţară implicată în operaţiunile contra reţelei teroriste Stat Islamic nu se poate simţi în siguranţă; de aceea, ameninţările adresate Ungariei şi Portugaliei trebuie luate în serios. Ambele ţări ar putea fi vizate de atacuri teroriste", atrage atenţia Van Ostaeyen.
Ungaria contribuie cu 120 de militari la coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite care efectuează operaţiuni contra reţelei teroriste Stat Islamic, aminteşte cotidianul ungar Nepszabadsag, citat de MTI.
Reţeaua teroristă Stat Islamic a ameninţat recent că va comite noi atentate în Statele Unite şi în ţări europene, menţionând Ungaria şi Portugalia. Premierul ungar, Viktor Orban, a anunţat că tratează cu seriozitate ameninţările.
Organizaţia fundamentalistă sunnită, care ocupă teritorii în Siria, Irak, Libia şi Egipt, a avertizat că atentatele comise pe 22 martie în Bruxelles, soldate cu 32 de morţi, sunt doar începutul unei serii de atacuri în Europa şi în Statele Unite. "America, urmezi tu!", se arată într-un mesaj al reţelei teroriste postat zilele trecute pe site-ul centrului media Al-Wafa. "America a uitat că musulmanii nu acceptă umilirea şi că nu vor uita să riposteze", atrage atenţia organizaţia teroristă, conform unei traduceri făcute de Institutul pentru Analize Media din Orientul Mijlociu (MEMRI). "Nu am uitat ţipetele fetelor violate când armata americană a invadat Irakul. Cu ajutorul lui Allah, vom răzbuna aceste fapte şi vom reda demnitatea. Vă vom distruge noi onoarea, vom elimina miturile voastre, vă vom lua ostatice femeile şi le vom vinde în pieţele de sclavi. Vă vom lua copiii şi îi vom creşte printre musulmani, pentru a lupta împotriva voastră", a ameninţat organizaţia fundamentalistă sunnită, făcând referire la un atac armat comis în decembrie 2015 în San Bernardino, California, soldat cu 14 morţi. "Acum au fost atentate la Bruxelles. Mâine, ar putea fi Portugalia şi Ungaria", a atras atenţia organizaţia teroristă.
Guvernul Ungariei a anunţat că ia în serios ameninţările organizaţiei teroriste. "Organizaţia teroristă Stat Islamic a ameninţat Europa cu noi atacuri şi a menţionat Ungaria printre posibilele ţinte", a declarat Gyorgy Bakondi, consilier al premierului Viktor Orban. "Guvernul Ungariei tratează cu multă seriozitate aceste informaţii", a adăugat Bakondi, citat de MTI.
Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic ocupă teritorii în nord-estul Siriei, în nord-vestul Irakului, în nordul Egiptului şi în nordul Libiei, unde a instituit un "califat". Organizaţia fundamentalistă a revendicat atentatele comise în noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morţi, şi cele din 22 martie, de la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.