Experimentul Pitești – proiecție de film la Memorialul Sighet

Sâmbătă 18 martie, de la ora 18:00 la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației va avea loc proiecția filmului în scop caritabil „Experimentul Pitești”.

„Experimentul Pitești” este primul lung-metraj istoric românesc finanțat exclusiv din colectare de fonduri pe platforme naționale si internaționale. Documentarea a început în 2011, filmările având loc în 2015 sub coordonarea regizoarei Victoria Baltag, având la bază un scenariu scris de Victoria Baltag și Alexandra Axinte. Filmul este produs de Victoria Baltag Production prin Asociația Connections. Actorii principali ai filmului sunt Ion Caramitru (decedat în 2021), Axel Moustache, Sergiu Moraru.

Povestea începe cu momente din viața socială a anilor 1942-1948 (zona Moldovei, Iași), aduce în prim-plan psihologia umană și culminează cu punerea în imagini a „fenomenului reeducării” în România (1948-1954). Reconstituirea evenimentelor petrecute în această perioada s-a realizat în urma unei documentări de arhivă amănunțite, de mai bine de trei ani.

Peste 5000 de tineri au fost torturați la Pitești. Mulți dintre ei au sfârșit fie schingiuiți, fie loviți cu bestialitate, fiind înregistrați aproximativ 200 de morți. Aceștia erau dintre cei mai buni studenți români, victime ale experimentului de reeducare de la Pitești: oameni mutilați, torturați, electrocutați (1948-1954).

Intrarea se va face doar pe bază de rezervare la numărul de telefon 0743.200.095, fiind disponibile un număr de 100 de bilete gratuite pentru acest eveniment realizat în scop caritabil.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.