EVENIMENT: Talentul scriitorilor maramureșeni a fost premiat astăzi, la cea de-a XX-a ediție a concursului „Cărțile anului”

EVENIMENT: Talentul scriitorilor maramureșeni a fost premiat astăzi, la cea de-a XX-a ediție a concursului „Cărțile anului”

 Talentul scriitorilor maramureșeni a fost premiat astăzi, la cea de-a XX-a ediție a concursului „Cărțile anului”. Misiunea juriului nu a fost una ușoară, datorită numărului mare de cărți propuse pentru concurs. De la eveniment au lipsit majoritatea autorilor care urmau să fie premiați.

Juriul a fost format din 5 membri specialiști în domeniu, o parte din ei fiind membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Pentru a elimina orice urmă de suspiciune, președintele juriului a fost un scriitor din afara județului.
Un lucru admirabil că organizatorii au ținut să fie consecvenți încât, iată, fără întrerupere  20 de ani să stârnești autorii de carte, să dorească să participe la acest concurs. E de remarcat faptul că au ținut să lase spre jurizare un număr apreciabil de poeți, scriitori, oameni de știință. Mai cu seamă cei din arealul acesta, dar și de mai departe. Numărul lor n-are importanță, ci important este, de fapt, calitatea faptelor unor editoriale. Nu știu în ce situație jurizarea poate să fie foarte ușoară, deci nici nouă nu ne-a fost tocmai la îndemână cu astfel de cărți, să hotărâm”, a declarat președintele juriului, Cornel Cotuțiu.
Câteva dintre titlurile premiate sunt: „Țară veche, cu poeți fără pereche!”, ”Patru prozatori de avangardă”, „Incursiuni în arta plastică” și „Dialoguri maramureșne”. Printre criteriile de care au ținut cont membrii juriului au fost: calitatea, noutatea problematicii, intențiile de a ieși din șablon și exprimarea. Premiile de anul acesta au fost acordate pentru șase categorii de scriitură, la care s-a adăugat premiul special „Cartea Anului” care s-a acordat scriitorului Vasile Morar pentru lucrarea „Bucurați-vă”.
„După ce cartea aceasta face parte dintr-o galerie a cărților mari și are o mie de pagini, mai urmând două, vă dați seama ce măgărie ar fi să mă apuc acuma de vorbit, după ce am scris o mie de poezii. Așa că tac, dar cine mă cunoaște va aprecia sacrificul meu de a tăcea”, a precizat scriitorul Vasile Morar. 
Un lucru neprevăzut și surprinzător, pentru organizatori, dar și pentru cei prezenți, a fost absența mai multor scriitori care urmau să fie premiați. Fapt recunoscut și de către organizatori.
„Deci, nici domnul nu este prezent. Interesant este că se conturează o festivitate de premiere a absenților”, a spus, cu ironie, președintele juriului, Cornel Cotuțiu.
Unul dintre scriitorii absenți a fost Walter Ubelhart, autorul romanului „În umbra lui Shakespeare”, al cărui premiu a fost ridicat chiar de către personajul cărții. Iar datorită numărului mare de propuneri și valorii cărților, juriul a acordat diplome și unor autori care nu au fost premiați sau care nu s-au aflat în cadrul concursului, cum este cazul lui Paul Atoniu, autorul cărții „Zodiile lui Orfeu”. Din cele 12 lucrări premiate mai mult de jumătate au apărut sub egida unor edituri din Maramureş. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.