Revista de Cultură „Nord Literar” a fost partener într-un splendid proiect cultural destinat identificării, tezaurizării și promovării culturii acestui spațiu, desfășurat sâmbătă 7 septembrie, în cadrul Zilelor Comunei Copalnic-Mănăștur. A fost un eveniment dedicat tradiției, creației, cărții, cuvântului care-și au rădăcinile în acest spațiu.
Numerosului public prezent în sala Căminului Cultural „Marieta Anca” i-au fost prezentate patru expoziții, fiecare acoperind un domeniu de cercetare, un resort creativ diferit. De la porți de șură, inventariate, cartografiate și expuse în imagini, fotografii și schițe cuprinse în proiectul „Porți de șură din Țara Chioarului (I)”, la cele 40 de lucrări fotografice și 30 de obiecte de ceramică realizate de tineri în cadrul unui proiect al Asociației ARIPI, până la expoziție de carte și de reviste, toate au oferit publicului produs cultural de cea mai bună calitate.
Despre proiectul „Porți de șură din Țara Chioarului (I)” au vorbit cei care l-au inițiat, l-au susținut și l-au concretizat într-o vastă documentație: conf. univ. dr. Delia Suiogan, drd. Florin Pop, prof. univ. dr. Ioan Mircea Fărcaș, muzeograf Gabriela Filip, dr. Aura Pintea, dr. Dumitrița Filip, artistul olar Vasile Chira, primarul comunei, Vasile Mihalca, Laura Mihalca.
Revista de Cultură „Nord Literar” a prezentat publicului cele șase suplimente realizate în ultimii doi ani, sub formă unor antologii, pe genuri literare și pe autori. Este vorba despre materiale care au apărut în paginile revistei de-a lungul timpului: interviuri cu personalități importante ale culturii române, cronică literară, poezie și parodie, care au fost tezaurizate în volume apărute în condiții grafice foarte bune.
Inermezzo-uri muzicale spectaculoase au oferit tinerii Zeno Chira – pian, și Bianca Suciu – voce și contrabas.
Managerul Revistei de Cultură „Nord Literar”, Dana Buzura-Gagniuc, și-a prezentat volumul în curs de apariție „Buzura la Berința – Locul de unde n-a plecat niciodată”, o carte în care se vorbește mult despre Copalnic-Mănăștur, despre Berința, despre pădurea Mânânțușului și despre o spectaculoasă mitologie locală. Multe dintre personajele cărților lui Augustin Buzura își au originea în acest spațiu de unde el își trage rădăcinile.
Lasa un raspuns