Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, desemnat raportor pe Rezoluția pentru Tineri

Tinerii au fost puternic afectați de pandemie. În Europa, riscul de șomaj pentru această generație este de două ori mai mare decât pentru cei peste 30 de ani, iar instabilitatea educației le-a restrâns sever accesul la dezvoltarea de competențe atât de necesare pe piața muncii. Este un moment critic – arată europarlamentarul Dragoș Pîslaru.

De aceea, Comisia Europeană pregătește pentru 2022, Anul European al Cooperării Europene pentru Tineret, o serie de măsuri și noi propuneri care să îi ajute pe cei mai afectați de criză și pandemie să depășească acest moment plin de provocări.

”În acest context, dar și inspirat de mesajele tinerilor care au participat la EYE – European Youth Event 2021, am propus în Comisia de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European o rezoluție privind ocuparea și problemele sociale ale tinerilor. Și am avut onoarea nu numai să obțin un răspuns afirmativ, dar să fiu și desemnat raportor de către colegii coordonatori pe această rezoluție. Este o responsabilitate care mă onorează, dar mă și motivează să livrez un text ambițios și cu viziune” – afirmă Dragoș Pîslaru.

Există deja mai multe inițiative la nivel european, precum Garanția pentru Tineri, dar până la soluții reale pentru toți cei care au nevoie de ajutor mai e cale lungă. E nevoie de o mai bună coordonare, de mai multe investiții țintite, de conectarea cu Planurile Naționale de Redresare și Reziliență PNRR, de o corelare mai bună a competențelor cu piața muncii a prezentului, dar mai ales a viitorului.

”Europa nu își mai poate permite ca talentul să fie risipit, să existe excluziune socială sau lipsă de implicare în rândul tinerilor săi. Tinerii nu ar trebui să fie doar arhitecți ai propriilor vieți, ci și să contribuie la schimbarea în bine a societății! Iar noi, de la Bruxelles, de la București și din fiecare capitală UE, trebuie să le punem la dispoziție pârghiile necesare unui start cât mai favorabil. 2022 va fi așadar începutul unui lung parcurs, la capătul căruia statele membre UE trebuie să se asigure că, într-un termen rezonabil de la intrarea în șomaj sau de la absolvirea unei forme de educație formală, fiecare tânăr sub 30 de ani are acces la una dintre aceste oportunități:

  • primește o ofertă de calitate de angajare;
  • primește o ofertă de continuare a educației;
  • primește o ofertă de intrare în ucenicie;
  • primește o ofertă de efectuare a unui stagiu.

A investi acum în capitalul uman al tinerilor europeni va contribui la adaptarea economiilor Europei la provocările viitorului”, consideră Pîslaru.

Statele vor avea astfel posibilitatea de a ține pasul cu schimbările demografice și, totodată, să adere pe deplin la era digitală și la creșterea numărului de locuri de muncă în cadrul economiei verzi. Iar investițiile merg și aici mână în mână cu reforme ale pieței muncii concentrate pe problemele cu care se confruntă tinerii. În acest mod, statele vor putea pune la dispoziție instrumentele necesare unui start cât mai bun în activitate, orice ar alege să fie: angajați, antreprenori, angajați ai instituțiilor publice șamd, mai arată europarlamentarul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.