”Eminescieni” iubitori de natură

Programul educațional național „Școala altfel”, din acest an, a adus până  la Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” un număr ridicat de elevi, care au avut parte de tururi ghidate ale expozițiilor disponibile la expoziția permanentă și la cele patru expoziții temporare.

Multe dintre instituțiile de învățământ din județul Maramureș și din alte județe au încheiat parteneriate sau protocoale de colaborare cu Muzeul, pentru acest program educațional.

În baza unui astfel de acord de parteneriat, în ultimele două zile, instituția a găzduit și a însoțit pe teren, pe elevii claselor 11F, 10C, 9C și 9D de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, însoțiți de cadrele didactice prof. Mureșan Ramona, prof. Beșleagă Anca, prof. Tira Laura, prof. Mureșanu Delia, prof. Palko Nela, prof. Filip Remus, prof. Simona Dicu, prof. Hanak Florentina, prof. Andreicuț Alina, prof. Rettegi Cristina și prof. Voinea Lucian.

Miercuri, 19 aprilie, elevii au avut parte de un ghidaj de specialitate, din partea muzeografului ing. Sorin Prisăcariu, șeful Secției de mineralogie din cadrul Muzeului, la debutul vizitei la MusMin.

În Sala florilor de mină, directorul instituției, conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț le-a făcut o prezentare susținută prin proiecție de imagini despre ariile naturale protejate, pornind de la definirea acestora, enumerând organismele implicate în protejarea lor și ajungând până la clasificările internaționale și naționale.

Totodată, elevii au aflat care sunt categoriile de arii naturale protejate, asociate cu numeroase exemple de la noi din țară și detalii despre toate cele 59 de arii naturale protejate din județul Maramureș.

Joi, 20 aprilie, elevii și profesorii au fost la aria naturală protejată Coloanele de la Limpedea – din categoria monumentelor naturale, de pe teritoriul Municipiului Baia Mare, unde au fost însoțiți de către muzeograful drd. ing. Ioan Liviu Bereș. Aici au primit informații cu privire la aria naturala protejată în care se află, respectiv obiectivul de protecție și modul de formare al coloanelor poligonale din formațiunile de roci vulcanice, alături de date referitoare la managementul acesteia.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.