EGIPT: Cercetătorii nu pot confirma încă dacă există camere necunoscute în mormântul lui Tutankamon

EGIPT: Cercetătorii nu pot confirma încă dacă există camere necunoscute în mormântul lui Tutankamon

 Noul ministru egiptean al antichităților, Khaled al-Anani, a afirmat vineri că echipa de experți care analizează mormântul faraonului egiptean Tutankamon are nevoie de mai mult timp pentru a putea afirma cu certitudine dacă în acest monument se găsește o cameră necunoscută încă, transmit AFP și EFE.

El a făcut acest anunț într-o conferință de presă ținută la Luxor împreună cu predecesorul său Mamdouh al-Damati, destituit în urmă cu o săptămână în cadrul unei remanieri guvernamentale. La mijlocul lunii martie,acesta crease o mare așteptare declarând că la 1 aprilie se vor comunica rezultatele definitive ale scanărilor realizate în mormânt, care ar putea reprezenta ”descoperirea secolului al XXI-lea" referitoare la Egiptul antic. 
La acea dată, după efectuarea a două analize cu scanere foarte sofisticate ale pereților mormântului, el era "90% convins" că aceasta ascunde două camere necunoscute încă, cu "materiale metalice și organice".
O a treia analiză a fost realizată joi seară. "Un al patrulea test de scanare", cu o tehnologie diferită, "se va desfășura la sfârșitul lunii aprilie, înaintea deschiderii unei dezbateri internaționale în 8 mai", la Cairo, organizate în cadrul unei conferințe la care vor participa experți din toată lumea, a anunțat vineri noul ministru, Khaled al-Anani, în fața a circa 30 de ziariști și peste zece echipe ale unor televiziuni străine, oarecum dezamăgiți.
"Trebuie să testăm și iar să testăm și abia apoi să confirmăm și să ne revizuim pozițiile. Deocamdată nu avem certitudini", a menționat Anani, delimitându-se astfel de entuziastul său predecesor, al cărui anunț făcut la jumătatea lunii martie întărea teza egiptologului britanic Nicholas Reeves.
Reeves, care s-a aflat vineri alături de Anani și Damati, consideră că una dintre cele două camere este hipogeul (mormânt subteran în arheologie — n.r.) reginei Nefertiti, de o frumusețe legendară, care a exercitat un rol politic și religios esențial în urmă cu peste 3.300 de ani, alături de soțul ei, faraonul Akhenaton, tatăl lui Tutankamon. A doua cameră ar putea fi o sală de depozitare, care ar data din perioada lui Tutankamon. Damati și unii arheologi sunt însă de părere că ar fi vorba mai degrabă de mormântul unei alte soții, mai puțin importante, a lui Akhenaton.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.