VIDEO | Drepturi și obligații colaterale pentru cei care au trecut prin șomajul tehnic

Având în vedere că în perioada stării de urgență și a stării de alertă au fost adoptate măsuri în acord cu evoluțiile înregistrate pe piața muncii astfel încât impactul negativ asupra acesteia să fie cât mai redus,  începând cu 1 iunie, 2020, a intrat în vigoare Ordonanța nr. 92, ca un sprijin pentru angajții și angajtorii care au întâmpinat probleme în această perioadă. Această măsură are în vedere consolidarea pieței muncii și vine cu reglementări în favoarea angajaților, dar și a angajtorilor.

Totodată, reglementările Odronanței nr.92 implică și anumite obligații, colaterale.

”Aceasta a venit în sprijinul agenților economici care și-au reluat activitatea după perioada șomajului tehnic. Astfel, aceștia, au putut depune actele necesare pe platforma aici.gov.ro pentru decontarea sumei de 41, 5% din salariul brut al fiecărui angajat. Agenții economici care au solicitat aceste sume pentru salariații lor, au obligația de a-i păstra până la finele anului 2020”, explică Ștefania Donca, purtător de cuvânt AJOFM Mramureș. .

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș vine o precizare și pentru absolvenții instituțiilor de învățământ, promoția 2020.

”Tinerii care s-au înscris în intervalul de 60 de zile de la data absolvirii, pot solicita acordarea indemnizației de șomaj doar dacă nu sunt înscriși la o formă de învățământ superior”, spune Ștefania Donca.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.