Doi căpriori împuşcaţi ilegal pe un fond privat din Onceşti au fost găsiţi jupuţi în casa unui localnic

Doi căpriori împuşcaţi ilegal pe un fond privat din Onceşti au fost găsiţi jupuţi în casa unui localnic

Doi căpriori au fost vânaţi ilegal pe fondul de vânătoare privat 20 Slătioara din comuna Onceşti şi abandonaţi apoi pe un teren al unui bătrân din localitate.Cei doi căpriori, unul de 2 ani şi unul de 10 luni, ucişi de braconieri fac obiectul unei anchete derulate de oamenii legii de la Serviciului Arme Muniţii Explozibili şi Substanţe Periculoase Sighet.
Un telefon anonim i-a anunţat pe poliţiştii sigheteni că un bătrân din Onceşti deţine în locuinţa sa, fără drept, două exemplare de vânat. Ajunşi la faţa locului, oamenii legii au identificat în locuinţa onceşteanului Hereş Ioan, doi căpriori împuşcaţi, jupuiţi, pregătiţi pentru consum. Din primele declaraţii poliţiştii au aflat că bătrânul a găsit cele două exemplare abandonate pe proprietatea sa, pline de sânge, ieri dimineaţa pe la 10:30, în zona numită “Valea lui Călean”, la o distanţă de 2 sau 3 kilometri de locuinţa sa, atunci când  a mers cu soţia sa cu carul după fân.

Hereş Ioan ne-a mărturisit senin întreaga poveste, trăgând din când în când din ţigară. Dacă tot era cu carul, cum era sa lase căpriorii abandonaţi în camp, pradă câinilor. I-a încarcat în căruţă, i-a acoperit cu fân ca să nu-i vadă nimeni şi i-a dus acasa. Nu a anuntat poliţia, pentru că nu avea telefon, s-a justificat acesta, şi a trecut la jupuirea animalelor.  Nu îi va folosi pentru consum propriu, că doar a tăiat doi porci de Crăciun, mărturiseşte bătrânul, ci ca sa dea de mâncare săracilor.
Asociaţia Clubul de vânătoare CRD “Izvorul Runcului”, cea care adiministrează fondul de vânătoare 20 Slătioara există din ianuarie 2009 şi are în momentul de faţă 20 de membrii înscrişi, două fonduri de vânătoare, Fondul Budeşti 19 şi Fondul 20 Slătioara. În total administrează 25 000 de hectare şi se preconizează înscrierea unui număr de 90 – 100 de membrii pe parcursul acestui an. Prejudiciul adus Asociaţiei, după legislaţia în vigoare este de 10.000 de euro.

Vasile Duma, preşedintele Clubului de Vânătoare s-a arătat şocat de cele întâmplate. S-a mai confruntat cu cazuri de braconaj, dar acesta este singurul în care braconierii şi-au abandonat vânatul. Roman Marius, paznicul fondului de vânătoare spune că acesta nu e un caz singular. După declaraţiile martorilor din sat sunt mulţi cei care se pretind a fi vânători şi vânează ilegal, dar nu sunt dovezi concrete şi încă nu au reuşit identificarea niciunui suspect.

Poliţiştii de la Serviciul Arme Muniţii Explozibili şi Substanţe Periculoase Sighet ne-au confirmat că in urma expertizei au constatat că la această acţiune de braconaj s-a folosit ca armă de vânătoare o carabină. Cadavrele animalelor au fost ridicate în vederea examinării de către  veterinari specialişti în vederea stabilirii cauzelor care au dus la moartea acestora. Cercetările continuă. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.