DOCUMENTAR: 17 noiembrie – Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie

DOCUMENTAR: 17 noiembrie – Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie

 Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie se marchează în 2013 la 17 noiembrie.

Iniţiată de RoadPeace (organizaţie caritabilă din Marea Britanie, ce acordă asistenţă victimelor accidentelor rutiere) în 1993, ONU a stabilit, prin Rezoluţia privind ameliorarea siguranţei rutiere, adoptată la 26 octombrie 2005, ca a treia duminică din luna noiembrie să fie desemnată Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie. 
Scopul instituirii acestei zile este acela de a atrage atenţia populaţiei asupra problemei sociale extrem de grave, asupra consecinţelor şi costurilor mari pe care trebuie să le plătim. Imprudenţa în trafic ne costă viaţa, sănătatea şi banii. În această zi, guvernele, ONG-urile şi alte instituţii ale statului sunt chemate să promoveze atenţia în trafic. 
Activităţile care se desfăşoară cu acest prilej, atât la nivel naţional, cât şi mondial, au drept scop sensibilizarea tuturor participanţilor la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulaţia pe drumurile publice. Se urmăreşte conştientizarea impactului social şi al costurilor pe care le presupun accidentele rutiere, subliniind, în special, riscurile la care sunt expuşi conducătorii tineri şi promovarea acţiunilor legate de factori cheie, inclusiv conducerea sub influenţa alcoolului, depăşirea vitezei legale impuse pe un anumit sector de drum public, depăşirea neregulamentară sau neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept, nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă şi căştile de protecţie, precum şi chestiuni legate de infrastructura rutieră. 
În 2011, pentru a aduce în atenţia tuturor importanţa fenomenului, a fost lansat ‘Deceniul de Acţiune pentru Siguranţa Rutieră 2011-2020’ şi, totodată, apelul pentru organizarea unor acţiuni semnificative pentru marcarea Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie, iar următorul motto-ul a fost stabilit în acord cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru întreaga decadă: ‘Să facem deceniul 2011-2020 să-şi amintească!’. Pentru viitor urmează a se stabili o temă în fiecare an de comun acord între OMS şi Alianţa Globală a ONG-urilor, care să reflecte acţiunile propuse în Planul global pentru deceniul 2011-2020. 
Pentru 2013, tema propusă este: ‘Să avem drumuri care să fie sigure pentru toţi’. Ea face referire la apelul din Pilonul 2 al Planului Global pentru Deceniul de Acţiune, axat pe necesitatea existenţei unei infrastructuri rutiere mai sigure, promovarea protejării tuturor participanţilor la trafic şi în special a celor mai vulnerabili, pe planificarea urbană durabilă şi implicarea autorităţilor responsabile în îmbunătăţirea siguranţei rutiere. 
Potrivit OMS, 3.400 de oameni mor în fiecare zi pe drumurile din întreaga lume şi zeci de mii de persoane sunt afectate pentru tot restul vieţii. La nivel mondial, în fiecare an, 1,2 milioane de persoane sunt ucise în trafic, lăsând în urmă familii şi comunităţi distruse. Majoritatea celor ucişi sunt tineri. Impactul unor astfel de evenimente este foarte traumatic. Responsabilitatea de a salva vieţi pe şosea ne priveşte atât în mod individual, cât şi colectiv. 
În România, potrivit Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie, în 2012 s-au înregistrat 3.934 accidente grave, cu 0,13% mai puţine decât în anul anterior, numărul morţilor a scăzut cu 8,04%, înregistrându-se 778, însă numărul răniţilor grav şi uşor a crescut cu 1,15% şi, respectiv, cu 7,8%. Accidentele uşoare au înregistrat şi ele o creştere în 2012 faţă de 2011, fiind cu 503 mai multe la un total de 7.834 pe tot anul. 
În ciuda progreselor, Raportul OMS din 2013 privind siguranţa rutieră ne aminteşte că mai este nevoie că legile să fie aplicate şi consolidate pretutindeni, avertizând că, fără acţiuni urgente, până în 2030, accidentele rutiere vor ocupa locul cinci în topul cauzelor principale ale deceselor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.