VIDEO | Discuții pentru sistemul returnării sticlelor și borcanelor

Ministrul Mediului anunță că sistemul de garanţie pentru sticle şi borcane este aproape de avizare și că va ajunge în analiza interministerială. Garanţia pentru sticlele din plastic va fi de 50 de bani per sticlă, indiferent de mărimea acesteia, dacă respectivul ambalaj are o capacitate de până la 3 litri.

Proiectul de hotărâre pus în dezbatere în toamna anului trecut pe site-ul Ministerului Mediului spune că sistemul de garanţie-returnare se aplică pentru „ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”.

Măsura ar urma să intre în vigoare după data de 31 martie 2022, iar tariful stabilit de garanţie va fi de 50 de bani și va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România. Fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual sau pentru sisteme automate, aşa cum sunt în alte state europene. Persoana care aduce ambalajul returnabil va primi pe loc garanţia. În cazul magazinelor mici va fi impusă o cantitate limită de predare a deşeurilor pentru a nu le perturba activitatea.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.