DISCRIMINARE: Firmă amendată de CNCD, pentru obligarea unei secretare să rupă hârtii toată ziua

DISCRIMINARE: Firmă amendată de CNCD, pentru obligarea unei secretare să rupă hârtii toată ziua

O firmă din Capitală a fost amendată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 20.000 de lei, după ce secretara managerului, care a fost concediată şi reanagajată în urma câştigării procesului intentat firmei, a fost pusă să rupă hârtii timp de opt ore pe zi.
Femeia, de 30 – 35 de ani, a fost concediată de la firma de înscriere de invenţii unde lucra ca secretară a managerului. Ea a intentat proces firmei, care a fost obligată de instanţă să o reangajaze.
Conducerea a dispus apoi ca secretara să fie implicată într-un program de protejare a mediului şi să se ocupe de ruperea documentelor din arhivă considerate a fi secrete, acestea fiindu-i aduse zilnic în birou. Astfel, femeia era obligată să rupă hârtii pe tot parcursul programului, zi de zi.
Ea a sesizat CNCD, care a decis că acţiunea firmei reprezintă discriminare şi hărţuire şi că încalcă dreptul la demnitate.
Astfel, angajatorul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 20.000 de lei şi, totodată, obligat să publice hotărârea consiliului într-un ziar cu tiraj naţional.
Colegiul director al CNCD a mai decis şi sancţionarea, cu 2.000 de lei, a primarului comunei C.A. Rosetti, judeţul Buzău, pentru discriminarea şi hărţiuirea soţiei fostului primar, angajată la cabinetul medical al primăriei. După preluarea funcţiei de către noul primar, cabinetul a fost mutat la mansardă, iar femeii nu i-au mai fost asigurate condiţiile normale de lucru. CNCD a constatat că edilul s-a făcut responsabil de discriminare, hărţuire şi încălcarea principiului egalităţii la locul de muncă.
Un alt caz de discriminare la locul de muncă a fost constatat la reducerea numărului de posturi de către o companie. Din 36 de posturi jumătate ocupate de bărbaţi, jumătate de femei, au fost desfiinţate 11, din care 10 ocupate de femei.
CNCD a constatat că, atunci când s-au făcut disponibilizările, au fost aplicate criterii subiective, precum adaptabilitatea la locul de muncă, sau a fost evaluată cunoaşterea procedurilor interne fără însă a fi aplicat vreun test, ci doar pe baza prezentării în faţa unei comisii, formată din bărbaţi.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.