VIDEO | Din vara acestui an, valoarea stimulentului va fi diferită în funcţie de momentul la care se întoarce părintele în câmpul muncii

Părinții care revin mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului pot primi o sumă de bani, numită stimulent de inserție. După cum stabilește legislația momentului, stimulentul de inserție nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului, iar pentru a-l primi, părintele care se întoarce la muncă trebuie să facă o cerere în acest sens. Din vara acestui an, valoarea stimulentului va fi diferită în funcţie de momentul la care se întoarce părintele în câmpul muncii.

Potrivit site-ului Avocatnet.ro legislaţia actuală prevede că părintele care se află în concediu de creştere a copilului şi care doreşte să se întoarcă mai repede la locul de muncă are dreptul, în anumite condiţii, de a primi o sumă de bani pe lângă salariul lunar, sumă ce poartă numele de stimulent de inserție.
Până în iunie, va exista un singur tip de stimulent, cel în valoare de 650 de lei pe care îl iau părinţii care se întorc la locul de muncă cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de doi ani, respectiv de trei ani a copilului cu dizabilităţi.  Din această vară va mai exista şi o altă valoare a stimulentului de inserţie, de 1.500 lei, de care pot beneficia părinţii care se întorc la lucru înainte de vârsta de şase luni a copilului. Deşi această valoare a fost oficializată în OUG nr. 26/2021, pentru a putea deveni realitate normele metodologice privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor trebuie să fie modificate până cel târziu în data de 7 iunie 2021.

sursa foto: copilul.ro

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.