VIDEO | Diabetul și obezitatea, comorbidități cu un grad crescut de risc pentru pacienții infectați cu Sars Cov-2

Obezitatea și diabetul zaharat sunt comorbidități care au dat un procent ridicat de decese în rândul pacienților infectați cu virusul Sars Cov-2. Combinația celor două comorbidități reprezintă un adevărat risc pentru pacienți.

Tineri sau bătrâni, pacienții infectați cu noul coronavirus care sunt și obezi, au șanse mai mari să dezvolte forme mai severe a bolii, spun specialiștii, bazându-se și pe studii efectuate în ultimele zece luni.

S-a dovedit că una dintre comorbiditățile care, indiferent de vârsta pacientului, prezentă în covid, care poate duce la forme mai severe, este obezitatea. Acest lucru a fost dovedit prin prezența acelei citochine de la nivelul celulei grase, care dă naștere obezului, și înafara bolii covid, dă naștere unei inflamații subcronice, pe care inițial pacientul nu o sesisează, dar care conduce și spre afecțiunile cardiovasculare , dar în această situație, pe lângă faptul că ele produc citochine în mod curent, participă în mod plenar la acea furtună inflamatorie care se produce la nivelul organismelor infectate cu Sars Cov2, conducând la cortegiul acela de simptome care conduc la moartea pacientului”, precizează Adrian Danciu, medic în nutriție și calitatea vieții.

Obezitatea este un adevărat flagel, spune medicul.

Probabil că obezitatea reprezintă flagelul acestui secol în care am pășit acum 20 de ani, care , sunt de părere că ne îmbolnăvim cu gura noastră, din surplusul alimentar, nu doar ca și cantitate, ci și ca și calitate și ne îndreptăm într-o direcție care nu e de dorit”, menționează medicul Adrian Danciu.

Combinată cu diabetul zaharat, obezitatea poate crea adevărate probleme de sănătate.

”În această perioadă s-a dovedit acest lucru, că obezitatea, însoțită în mod sigur și de diabetul zaharat de tip II, dezechilibrat, reprezintă o comorbiditate serioasă a acestei boli, SarsCov -2. Sfatul meu este cumpătare, cumpătare, cumpătare. Și acest lucru cred că este o cheie a succesului a unei vieți nu doar sănătoase, ci a unei stări de bine pe care o căutăm cu toții în această scurtă traversare a celor 80 de ani biologici pe care Dumnezeu ni i-a dat să-i trăim pe acest pământ”, spune Adrian Danciu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.