Despăgubiri de zeci de milioane de euro care trebuie plătite în urma unor condamnări la CEDO

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenţia asupra unui fenomen îngrijorător, care îi costă zeci de milioane de euro pe contribuabili şi în faţa căruia statul român asistă neputincios.

Este vorba despre cuantumul despăgubirilor pe care România le plăteşte în urma condamnărilor primite la CEDO, care, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Finanţelor, se ridică la aproape 50 de milioane de euro doar în ultimii cinci ani.

Aceste sume sunt plătite din bugetul de stat şi, practic, din banii românilor. Statul, cu mici excepţii, nu face nimic în a recupera aceşti bani de la cei responsabili. Potrivit legii, autorităţile au la dispoziţie acţiunea în regres, împotriva celor care se fac vinovaţi de producerea acestui prejudiciu, prin care acesta poate fi recuperat. Însă, conform datelor oficiale de la Ministerul Finanţelor, în ultimii cinci ani statul a recuperat doar 4.000 de euro, folosind acţiunea în regres împotriva unei persoane găsite vinovată de condamnarea României la CEDO.

În cadrul proiectului lansat, FACIAS solicită statului român să tragă la răspundere persoanele ce se fac vinovate pentru sumele uriaşe plătite cu titlu de despăgubiri urmare a condamnărilor decise de CEDO şi CJUE împotriva României.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.