Deputatul USR, Duruș: Cerem Guvernului să rezolve criza medicamentelor. Viețile multora depind de ele

„De aproape 6 luni de zile, unele medicamente esențiale lipsesc din farmacii; spre pildă, Euthyrox, Novothyral sau Siofor lipsesc în continuare de peste tot din țară. Vorbim de medicamente care sunt vitale pentru cei ce au probleme cu tiroida și pentru diabetici. Cer Guvernului să intervină pentru a rezolva în regim de urgență absența medicamentelor din farmacii”, afirmă Vlad Emanuel Duruș, deputat USR Maramureș.

Colegul acestuia, senatorul Vlad Alexandrescu acuză autoritățile că ascund adevărul din spatele crizei Euthyrox! Acesta spune că Agenția Națională a Medicamentului încearcă să ne convingă că lipsa acestui medicament se datorează exclusiv creșterii consumului de levotiroxină – substanța activă din Euthyrox – cu 50% față de perioada ianuarie – februarie a anului trecut. Pe înțelesul tuturor: ni se spune că nu se găsește pentru că s-ar fi dublat consumul.

Recent, Ministerul Sănătății afirma că în prezent există medicamentul în depozite, cu toate că pacienților care merg să cumpere li se răspunde că nu există pe stoc.

Zilele trecute, Agenția a venit cu o nouă explicație, nemenționată până în prezent, că în România s-ar fi dublat numărul de pacienți în ultimul an.

În România, conform datelor statistice de la Institutul Național de Sănătate Publică, incidența (cazuri noi) bolilor de tiroidă s-a triplat între 2010 și 2016 (în 6 ani de zile). Această creștere a incidenței s-a spus atunci că ar putea fi explicată și de îmbunătățirea accesului pacienților la serviciile medicale de specialitate, dar și a testelor diagnostice. Discutăm despre o triplare în 6 ani de zile, nu de o dublare în câteva luni, în perioada iernii, când este știut că Românii nu se duc mai des la doctor, sunt mai degrabă preocupați de sărbători și de petrecut timpul cu familia reunită.

Până la începutul stării de urgență, o parte din cetățenii cu boli autoimune procurau Euthyrox din străinătate, cel mai frecvent din Ungaria, dar acest lucru momentan nu mai este posibil.

Cerem Ministrului Sănătății să intervină rapid, pentru că are această obligație față de oameni! România trebuie să importe de urgență cantitatea necesară de medicamente esențiale și să o distribuie imediat în farmacii, pentru a asigura necesarul pacienților din țară!

Biroul de presă, Cabinet parlamentar Deputat Vlad Emanuel Duruș

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.