România pierde anual suprafețe colosale de păduri în urma defrișărilor ilegale. Cifrele Curții de Conturi arată că s-au tăiat necontrolat peste 80 de milioane de metri cubi de lemn în ultimii 25 de ani. Profitul hoților de lemne, raportat la prețul minim al metrului cub, a fost de peste 5 miliarde. Suprafețele împădurite s-au redus cu aproape 10% față de ceea ce exista în anul 1990. România mai are doar 27,3% din teritoriu ocupat de păduri, față de media europeană de 36%. Din 2015, țara noastră și-a diminuat suprafața împădurită cu 300.000 de ha.
Zona Borșa-Vișeu este una dintre cele mai expuse din acest punct de vedere. Codrii seculari au fost rași, zone întinse de munți au rămas sterpe. Problema tăierilor ilegale și a pierderii acestei bogății naturale cu care se mândrea România sunt o preocupare constantă a deputatului USR Maramureș, Vlad Emanuel Duruș. În urmă cu câteva zile acesta a depus o interpelare către Ministerul Apelor și Pădurilor pe tema intervențiilor barbare care se produc asupra zonelor împădurite. În timp ce pădurile dispar sub securea hoților și din neglijența autorităților, oamenii de rând își procură din ce în ce mai greu lemne de foc și la prețuri care depășesc puterea lor financiară.
„Vă rog, domnule Ministru, să-mi prezentați o situație cu suprafețele de teren ocupate cu păduri în Maramureș (în special zona Borșa-Vișeu) raportat la ultimii 20 de ani. De asemenea, solicit să-mi prezentați numărul de cazuri de furt de lemn investigate în județul Maramureș în fiecare an din ultimii cinci ani, valoarea contravențiilor aplicate, valoarea pagubei și numărul de cazuri soluționate”, se arată în finalul interpelării formulate de deputatul Vlad Emanuel Duruș.
Lasa un raspuns