La nici o săptămână de la intrarea în vigoare a legii antifumat au apărut şi primele demersuri pentru modificarea acesteia. Este vorba despre o petiţie online care a strâns până la această oră aproape 30.000 de semnături şi un proiect de lege iniţiat de către un deputat care îşi propune modificarea acestei legi în aşa fel încât să permită în anumite condiţii amenajarea unor locuri speciale pentru fumători.
Petiţia a fost lansată pe internet imediat după intrarea în vigoare a legii. Aproape 30.000 de persoane au semnat pentru modificarea legii.
“Considerăm că este normal, moral şi constituţional să modificaţi legea în regim de urgenţă şi să asiguraţi spaţiile necesare destinate fumătorilor cum este în orice ţară civilizată şi să faceţi de aşa natură ca nici un român să nu se mai simtă vreodată umilit, marginalizat, cenzurat şi tratat ca o boală rea în propria ţară”, sunt de părere cei care au iniţiat această petiţie online.
De asemenea unul dintre deputaţi a propus un proiect de lege care să permită administratorilor de localuri amenajarea de spaţii destinate fumătorilor. Daniel Fenechiu, cel care a venit cu această iniţiativă, este de părere că prin această lege antifumat s-au încălcat anumite drepturi ale cetăţenilor, respectiv ale fumătorilor.
“Vreau să precizez de la bun început că nu sunt împotriva interzicerii fumatului în spaţiul public. Cred că fiecare cetăţean are dreptul să respire un aer curat, fără fum de ţigară, fără noxe, însă dreptul nefumătorului se opreşte acolo unde se încalcă un drept al cetăţeanului care fumează şi care nu îl afectează în niciun fel pe nefumător. Mai pe româneşte, această lege, pe lângă faptul că interzice fumatul în toate spaţiile publice, ceea ce este corect, interzice fumatul în orice spaţiu public închis”, a declarat deputatul Daniel Fenechiu.
El a mai arătat că legea stabileşte în alte state membre ale Uniunii Europene, şi chiar şi la noi, în spaţiile special amenajate din aeroporturi, că se poate fuma doar în locurile special amenajate şi marcate corespunzător. Aceste spaţii trebuie să fie marcate pentru ca lumea să ştie că se fumează acolo, trebuie să fie bine izolate, ventilate corespunzător şi nu trebuie permis accesul minorilor în aceste spaţii.
“În acest caz eu stau şi mă întreb, dacă o cameră de genul acesta situată în aeroport e ok, o cameră de genul acesta situată în Bucureşti sau în Sighet de ce nu ar fi ok? Nu e aceeaşi cameră? Nu sunt aceleaşi condiţii? Nu aplicăm acelaşi regim? Atunci eu m-am gândit aşa: redefinesc spaţiul public închis ca fiind acel spaţiu care este înconjurat de jur împrejur cu pereţi şi nu cu un perete, doi sau trei cum au gândit unii care au o problemă elementară de logică, iar acele camere speciale pot fi făcute oriunde unde sunt respectate condiţiile, chiar şi la Sighet, unde persoanele pot să fumeze şi să bea o cafea, un ceai sau o ciocolată caldă”, explică deputatul Daniel Fenechiu.
Demersurile pentru modificarea legii antifumat au fost deja înaintate, astfel că fumătorii mai au o şansă. De când a intrat în vigoare acestă lege, pe internet circulă nenumărate exprimări de nemulţumire din partea administratorilor de localuri care se plâng că din 17 martie nu mai au clienţi. Legea a stârnit o adevărată revoltă în mediul online în rândul fumătorilor, mare parte dintre ei fiind decişi să iasă în stradă dacă autorităţile nu vor pune la punct această lege în aşa fel încât să nu fie părtinitoare.
Lasa un raspuns