Delegațiile străine invitate la Zilelor Maramureșului au fost primite la Palatul Administrativ

Peste 100 de delegați străini au ajuns în Maramureș, la acest sfârșit de săptămână, pentru a participa la a V-a ediție a ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș”. Sunt prezenți în județul nostru delegați din Ucraina, din regiunea Ivano-Frankivsk, din Republica Moldova – Raionele Hîncești și Strășeni, din Lituania, respectiv din Municipalitatea Panezevych și Districtul Panezevych, din Regiunea Podkarpackie din Polonia, reprezentanți ai Centrului Cultural ”Vatra” din Republica Moldova, din Regiunea Transcarpatia, dar și din Slatina, Ucraina.

Primirea oficială a delegațiilor străine a avut loc vineri, 17 mai 2019, la ora 10.30, în holul Palatului Administrativ, salutul de bun venit fiind transmis de vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș. Alături de reprezentantul executivului s-au aflat vicepreședintele George Moldovan, secretarul județului, Aurica Todoran, șeful Serviciului Relații Publice, Laura Danci, șefului Biroului Relații Internaționale din cadrul SRP, Mihaela Lițe, dar și consilierul superior din cadrul Biroului Relații Internaționale, Gheorghe Paul Szaniszlo. Fiecare delegație străină a avut un reprezentant care a adresat câteva cuvinte de apreciere față de manifestarea organizată de instituția Consiliului Județean, dar și de mulțumire pentru invitația făcută, exprimându-și bucuria și plăcerea de a fi prezenți în Maramureș.

Între oficialitățile care au luat cuvântul s-au aflat și subprefectul de Maramureș, Alexandru Cosma, dar și inspectorul școlar general, Ana Lucreția Moldovan. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a ajuns după începerea festivității, fiind însoțit de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan și prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan. Întârzierea lor a fost explicată prin faptul că, de dimineață s-au deplasat la Săliștea de Sus, acolo unde viitura de zilele trecute a afectat 46 de gospodării.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a mulțumit tuturor instituțiilor de cultură din subordinea CJ pentru efortul făcut ca această nouă ediție a ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș” să fie cel puțin la fel de reușită ca edițiile anterioare. ”Astfel de evenimente au ca scop reliefarea frumuseților județului, portul, cântecul și jocul popular, tradițiile noastre ancestrale moștenite din moși-strămoși și duse mai departe, cu sfințenie, de cei care vin în urma noastră. Le doresc tuturor invitaților noștri bun venit în Maramureș, dar, în primul rând, le doresc tuturor maramureșenilor distracție plăcută și să se bucure de această sărbătoare care a fost gândită, în primul rând, pentru ei”, a precizat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan a mulțumit pentru primirea caldă și pentru ospitalitatea maramureșeană. ”Sunt convinsă că vor urma zile deosebite și le doresc maramureșenilor din tot sufletul zile frumoase și să fie împreună în astfel de momente, pentru că este extraordinar ce se întâmplă aici. Voi încerca să mai ajung și în alte locuri frumoase din Maramureș și voi onora cu drag toate invitațiile care le voi primi și ulterior”.

Ștefan Mariș, directorul Centrului Cultural pentru Promovarea și Conservarea Culturii ”Liviu Borlan” Maramureș a vorbit despre vernisajul expoziției care a urmat în holul Palatului Administrativ, imediat după  finalizarea discursurilor. ”După episodul dureros al celui de-al doilea Război Mondial s-a încercat, de către înaintașii noștri, refacerea unei Europe a prieteniei, a unei Europe bazate pe diversitate culturală. Și astfel, am ajuns astăzi la o Uniune Europeană care respectă culturile tuturor statelor, iar Consiliul Județean asta își dorește să transmită prin organizarea evenimentului Zilele Maramureșului, respectiv să prezinte toate zonele și culturile acestui județ extraordinar”, a conchis directorul Ștefan Mariș.

Expoziția ”Biserici de lemn din Țara Lăpușului” face parte dintr-un proiect unic în România și prezintă toate informațiile despre aceste lăcașuri de cult care se găsesc în această zonă frumoasă a județului nostru.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.