VIDEO | Delegația Consiliului Județean a celebrat poarta maramureșeană amplasată în Viena

Sâmbătă și duminică, la Viena, delegația Consiliului Județean Maramureș a celebrat poarta maramureșeană amplasată în parcul Laaer Vald. Proaspăt restaurată de meșterii maramureșeni, discipoli ai regretatului Moș Pupăză și conduși de Petru Godja cu consultanța Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, poartă maramureșeană a fost prezentată românilor de acasă prin intermediul unor emisiuni transmise în direct pe postul național de televiziune.

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Ioan Dăncuș, prefectul Vasile Moldovan și consilierii județeni maramureșeni au fost alături de viceprimarul sectorului 10, Gerhard Blöschl, viceprimarul sectorului 11, Thomas Steinhart, de parlamentarul austriac dr. Harald Troch și consilierul local Ramona Miletic, dezbătând o serie de subiecte privind relațiile bilaterale româno-austriece, susținerea multiculturalității și colaborarea cu românii din Viena.
Ansamblul folcloric național Transilvania a susținut un moment artistic aplaudat de publicul prezent și personalitățile vieneze impresionate de costumele populare.

Duminică dimineața poarta a fost sfințită de preotul dr. Nicolae Dura de la Biserica Ortodoxă din Viena, în prezența delegaților maramureșeni, a vicepreședintelui CJ Maramureș, Doru Ioan Dăncuș, a prefectului Vasile Moldovan, a consilierilor județeni Florica Roman, Călin Pop, Mihai Kokenyesdi, Anișoara Mihali, Radu Coman, Vlad Sorin, Ioan Buda, Gheorghe Bîrlea, Sorin Pop, Dorel Orza, Nicolae Mișulec, Gheorghe Marian și a mai multor români din diaspora vieneză.

După sfințire, toți cei prezenți s-au deplasat la Biserica Ortodoxă, unde au participat la Sfânta Liturghie alături de o mulțime de români din Viena. La ieșire, pe platoul din fața bisericii, credincioșii și turiștii au avut ocazia să guste din produsele tradiționale românești pregătite special pentru acest eveniment și să admire programul artistic al Ansamblului folcloric Transilvania. Meșterii populari Daniel Leș, Maria Zapca și Dumitru Pop Tincu și-au prezentat produsele ieșite de sub mâinile lor iscusite. 

Românii din Viena au fost surprinși de surpriza pregătită de Consiliul Județean Maramureș la ieșirea din biserică și s-au arătat încântați de faptul că nu au fost uitați pe aceste meleaguri. Evenimentul “Celebrarea Porții Maramureșene de la Viena” se înscrie în programul activităților susținute de Consiliul Județean Maramureș, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei sub egida președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.