VIDEO| Decizii privind adaptarea structurii anului școlar 2020-2021 la situația epidemiologică actuală

Discuțiile purtate în cadrul ședinței ce a avut loc la sediul Ministerului Educației cu partenerii din cadrul Comisiei de Dialog Social, au vizat calendarul și modul de organizare a examenelor naționale, precum și propunerile de modificare a structurii anului școlar 2020-2021 la realitățile impuse de situația epidemiologică. La discuții au participat, alături de reprezentanții Ministerului Educației, reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative din învățământ și ai asociațiilor patronale, iar în calitate de invitați, reprezentanți ai elevilor, studenților și părinților.

BETA: În urma consultărilor deschise și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate în contextul creșterii ratei de infectare cu virusul Sars-CoV-2, prin implicarea tuturor factorilor care pot să contribuie la implementarea măsurilor necesare pentru bunul mers al procesului de învățământ și asigurarea dreptului la educație s-a stability că examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: 22 – 25 iunie, Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a și 28 iunie – 1 iulie, probele scrise ale examenului de bacalaureat. Probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației.

Cu excepția claselor terminale, pentru care structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare, vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va încheia în data de 4 mai.

Pentru clasele terminale structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare, vacanța de primăvară rămânând la datele planificate și cunoscute, 2 aprilie – 11 aprilie pentru Sărbătorile Pascale Catolice și 30 aprilie – 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe. În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice.

Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale. Grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a vor finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie.

În cazul în care săptămâna „Școala altfel” nu s-a desfășurat deja, unitățile școlare pot decide, prin hotărâri ale consiliilor de administrație, renunțarea la activitățile specifice programului „Școala altfel” și înlocuirea acestora cu activități didactice.

Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite și cunoscute.

Calendarele activităților aferente definitivării și titularizării rămân neschimbate.

Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate, în continuare, cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate. Evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20 – 23 aprilie în intervalul 25 – 28 mai.

Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale, în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale și evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi organizate după ieșirea din carantină.

Programul național de acțiuni remediale se va derula pe întreaga durată de organizare a acțiunilor didactice, în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6/1000 locuitori.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.